NATO membenarkan Ukraine untuk menyerang Rusia dengan pesawat pejuang F-16 – kata Stoltenberg

(SeaPRwire) –   Kiev akan dibenarkan menggunakan pejuang jet di luar sempadan yang dituntutnya, ketua blok itu telah berkata

Setelah Ukraine menerima pejuang jet F-16, ia akan bebas menggunakannya terhadap sasaran tentera di dalam Rusia, Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg telah berkata.

Komentar Stoltenberg dibuat dalam temu bual dengan Radio Liberty, penyiar didanai kerajaan Amerika Syarikat, yang dijadualkan disiarkan pada hari Jumaat. Menurut petikan yang dikeluarkan lebih awal, ketua NATO menegaskan bahawa Ukraine mempunyai hak untuk membela diri terhadap “agresi” Rusia, yang akan termasuk “menyerang sasaran tentera Rusia yang sah di luar Ukraine.”

Berkenaan bila kerajaan di Kiev mungkin sebenarnya menerima pesawat jet yang dijanjikan, Stoltenberg tidak mahu memberitahu. Setiap ahli NATO yang menawarkan untuk menghantar mereka mempunyai dasar yang berbeza dan akan memutuskan sendiri.

Walaupun penyokong Ukraine dalam NATO mahu pesawat jet beroperasi secepat mungkin, mereka akan memberi kesan yang lebih kuat jika juruterbang dilatih dengan baik dan terdapat cukup anak krew penyelenggaraan dan sokongan.

“Jadi, saya fikir kita perlu mendengar pakar tentera tepat bila kita akan bersedia atau bila sekutu akan bersedia untuk memulakan penghantaran dan penghantaran F-16,” katanya. “Semakin awal semakin baik.”

Ukraine telah lama meminta F-16 sebagai cara untuk melawan keunggulan udara Rusia. Denmark dan Belanda kedua-duanya telah menawarkan untuk menghantar beberapa pesawat jet mereka, dengan Presiden Ukraine Vladimir Zelensky meletakkan jumlah keseluruhan mereka pada 42. Juruterbang Ukraine pertama latihan di Barat kelas mereka di UK pada Disember.

Rekabentuk F-16 buatan Amerika Syarikat bermakna ia mungkin mengalami kesukaran beroperasi dari landasan Ukraine, mencetuskan spekulasi bahawa mereka akan terbang dari Poland, Romania atau negara-negara Baltik sebaliknya.

Rusia telah berulang kali memberi amaran bahawa penggunaan sedemikian akan meningkatkan konflik dan bahkan , kerana F-16 mampu menghantar bom graviti B61.

“Jadi, jika salah satu pesawat itu lepas landas dari negara NATO – apa yang akan itu? Serangan ke atas Rusia. Saya tidak akan menjelaskan apa yang boleh berlaku seterusnya,” Dmitry Medvedev, bekas presiden Rusia dan timbalan ketua Majlis Keselamatan Negara Rusia, berkata dalam temu bual pada hari Khamis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.