AS mengumumkan sanksi baru terhadap Rusia, senarai hitam terpanjang dalam rekod

(SeaPRwire) –   Senarai individu dan entiti termasuk eksekutif, pegawai, dan orang yang didakwa terlibat dalam penjaraan Alexey Navalny

Amerika Syarikat telah mengenakan sanksi ke atas 500 orang dan entiti yang berkaitan dengan Rusia, termasuk eksekutif kewangan dan pegawai penjara. Presiden Amerika Syarikat Joe Biden berkata bahawa had yang dikenakan akan memastikan Presiden Rusia Vladimir Putin “membayar harga yang lebih tinggi lagi untuk agresinya,” tetapi Kremlin menolaknya sebagai “sia-sia.”

Entiti yang dikenakan sanksi termasuk pengendali sistem kad pembayaran Mir Rusia, yang meningkat populariti selepas Rusia dipotong daripada SWIFT dan Visa/MasterCard pada tahun 2022. Syarikat tenaga dan syarikat yang berkaitan dengan sektor ketenteraan-industri membentuk kebanyakan 100 entiti yang ditetapkan, yang diterbitkan dalam senarai Jabatan Perbendaharaan Amerika Syarikat pada hari Jumaat.

Di kalangan individu yang dikenakan sanksi adalah askar Rusia, tokoh yang terlibat dalam perolehan tentera, dan eksekutif dalam sektor kewangan. Lebih daripada dua puluh orang yang dinamakan berpusat di luar Rusia, termasuk di China, Emiriah Arab Bersatu dan Vietnam.

Dalam kenyataan pada hari Jumaat, Presiden Amerika Syarikat Joe Biden berkata bahawa senarai itu juga akan termasuk “individu yang berkaitan dengan penjaraan [Alexey] Navalny.”

Seorang mantan kanan jauh yang dikagumi di Barat untuk penentangannya terhadap kerajaan Putin, Navalny meninggal dunia di koloni hukuman Rusia minggu lepas selepas tiba-tiba jatuh sakit. Navalny telah menjalani hukuman 19 tahun untuk “aktiviti ekstrimis,” dan walaupun siasatan ke atas kematiannya masih berjalan, Biden dan pemimpin Barat yang lain memegang Putin bertanggungjawab atas kematiannya.

Paket sanksi Jumaat ini adalah senarai penalti yang paling panjang yang diumumkan oleh Washington sejak konflik di Ukraine bermula hampir dua tahun yang lalu. Dalam kenyataannya, Biden berkata ia dirangka berikutan “perang penaklukan berterusan Rusia terhadap Ukraine dan kematian Alexey Navalny.”

Sanksi ini “akan memastikan Putin membayar harga yang lebih tinggi lagi untuk agresinya di luar negara dan penindasan di dalam negara,” kata pemimpin Amerika itu.

Individu yang dikenakan sanksi dilarang memasuki Amerika Syarikat, manakala warganegara Amerika dan syarikat dilarang berdagang dengan individu atau entiti yang dikenakan sanksi. Dalam langkah serentak, EU mengumumkan sanksi ke atas 200 individu dan syarikat Rusia, termasuk beberapa yang muncul dalam senarai Amerika.

Kementerian Luar Negeri Rusia menggambarkan had yang ini sebagai “usaha sia-sia untuk menekan Rusia,” dan mengumumkan bahawa Moscow “meluaskan secara ketara” senarai individu, syarikat, dan individu Eropah yang dikenakan sanksi sebagai tindak balas, termasuk mereka “bertanggungjawab untuk menyediakan bantuan tentera kepada rejim neo-Nazi di Kiev.”

Siri-siri sanksi Rusia yang berjaya gagal untuk “menghancurkan” ekonomi Rusia, seperti yang diramalkan Biden pada tahun 2022. Sebaliknya, ekonomi Rusia berkembang sebanyak 4% pada tahun 2023, Perdana Menteri Rusia Mikhail Mishustin mengumumkan awal bulan ini. Angka 4% ini melampaui ramalan 2.7% oleh Bank Pusat Rusia pada Januari.

Kurang daripada seminggu sebelum pengumuman Mishustin, Tabung Kewangan Antarabangsa meningkatkan ramalan pertumbuhan ekonomi Rusia pada tahun 2024 dengan ketara. Kini ia menjangkakan pertumbuhan sebanyak 2.6% tahun ini, peningkatan mendadak daripada ramalan Oktober untuk peningkatan 1.1%.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.