Ledakan sempadan AS ditangkap dalam VIDEO

(SeaPRwire) –   Rakaman didakwa menunjukkan kenderaan sengaja mempercepatkan kelajuan untuk menabrak bangunan

Kamera litar tertutup di sebuah sempadan Amerika Syarikat-Kanada merakam saat kenderaan berkelajuan tinggi meletup di sebuah cek pos pada Rabu. Insiden masih disiasat, dengan beberapa sumber mendakwa ia merupakan tindakan keganasan.

Rakam CCTV yang dimuat naik ke media sosial menunjukkan letupan secara langsung di luar bilik kastam, walaupun kenderaan itu sendiri tidak kelihatan dalam video. Rakaman lain yang digambarkan oleh media termasuk ABC dan Fox News didakwa menunjukkan kenderaan berhenti di sebuah cek pos keselamatan awal di bahagian Amerika Syarikat Jambatan Rainbow, yang merentangi tebing gua Sungai Niagara, di mana ia dirujuk ke sebuah cek pos lain untuk pemeriksaan lebih lanjut.

Kenderaan didakwa mempercepatkan kelajuan dan menabrak cek pos kedua, di mana ia meletup. Gambar dan video yang didakwa menggambarkan kesan letupan selepas kejadian menunjukkan asap tebal menyembul dari kawasan cek pos dan serpihan kenderaan berserakan di sekitar bilik kastam.

Dua orang di dalam kereta didakwa mati dalam letupan itu, manakala seorang anggota patrol sempadan cedera.

Fox News, dengan mengutip “sumber-sumber polis tinggi,” menggambarkan letupan itu sebagai cubaan serangan keganasan, dengan mendakwa kereta penuh bahan letupan dan menyerang bangunan Kastam dan Patrol Sempadan. Pihak berkuasa didakwa sedang mencari kenderaan kedua yang berkaitan dengan letupan didakwa.

FBI hanya mengesahkan bahawa letupan berlaku, menjelaskan dalam kenyataan dimuat naik ke media sosial bahawa situasi itu “berterusan” dan ia sedang bekerjasama dengan pihak penguatkuasaan tempatan dan negeri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)