Calon Presiden AS berjanji untuk membongkar ’empayar tentera’

(SeaPRwire) –   Robert F. Kennedy Jr. telah menandakan ulang tahun pembunuhan bapa saudaranya dengan berjanji untuk mengejar matlamat negara aman

Calon presiden Amerika Syarikat, Robert F. Kennedy Jr. telah mengingati ulang tahun pembunuhan Presiden John F. Kennedy dengan berjanji untuk meneruskan matlamat bapa saudaranya dalam membuat Amerika Syarikat menjadi negara aman.

“Jika rakyat Amerika memilih saya sebagai presiden mereka, saya akan meneruskan proses yang dimulakan bapa saudara saya 60 tahun lalu untuk membubarkan empayar tentera Amerika,” kata Kennedy dalam artikel yang diterbitkan pada Rabu oleh Fox News. “Saya akan mengembalikan tentera kepada fungsi sebenarnya iaitu mempertahankan tanah air.”

John F. Kennedy dibunuh pada 22 November 1963, ketika berada dalam rombongan kereta presiden di Dallas. Pembunuh yang didakwanya, Lee Harvey Oswald, dibunuh dua hari kemudian di balai polis Dallas. Hampir lima tahun selepas itu, Robert F. Kennedy dibunuh ketika berkempen untuk jawatan presiden di Los Angeles.

Seperti bapa saudara dan bapanya yang sudah meninggal, Robert F. Kennedy Jr. adalah seorang Demokrat sepanjang hayat, tetapi beliau bertanding sebagai calon bebas dalam pilihan raya presiden 2024. Bulan lepas, beliau menarik diri daripada bertanding menentang Presiden semasa Joe Biden untuk pencalonan Demokrat, dengan menyatakan kedua-dua parti politik utama negara itu dikuasai oleh “kepentingan yang terjejas.” Beliau mendapat rating tertinggi di kalangan semua calon 2024, mengikut kaji selidik Harvard CAPS-Harris yang dikeluarkan pada Isnin, dan beliau mendapat sokongan terkuat untuk calon parti ketiga Amerika Syarikat dalam tempoh 40 tahun.

Kennedy berkata kematian bapa saudaranya telah mencipta “trauma kebangsaan,” dan visi yang paling dihargainya – “Amerika Syarikat sebagai negara aman” – mati bersamanya. Presiden ketika itu menentang tekanan daripada dalam pentadbirannya sendiri, termasuklah Tentera dan CIA, untuk memulakan perang di Laos pada tahun 1961 dan Berlin pada tahun 1962, kata Kennedy. Beliau juga menghadapi tekanan untuk menyerang Cuba dan mengebom pangkalan peluru berpandu Rusia semasa Krisis Peluru Berpandu Cuba. “Penasihatnya memberitahu beliau bahawa lantai pelancar itu tidak beroperasi,” kata Kennedy. “Mereka silap, dan penentangan beliau mungkin menyelamatkan dunia daripada kemusnahan nuklear.”

Pada bulan-bulan menjelang kematiannya pada 1963, JFK meningkatkan usaha untuk keamanan, dengan mengatakan bahawa perang bukanlah tidak terelakkan. Beliau menandatangani perjanjian ujian nuklear dengan Kesatuan Soviet pada Ogos tahun itu dan mengeluarkan arahan pada Oktober yang memerintahkan penarikan 1,000 penasihat tentera Amerika Syarikat dari Vietnam. Seperti yang dinyatakan bapa saudaranya pada Rabu, arahan itu tidak pernah dilaksanakan, dan penggantinya meningkatkan konflik di Asia Tenggara “menetapkan corak untuk rentetan perang tukar kerajaan yang tidak tamat.”

Kami kehilangan identiti kami sebagai negara aman. Kami mula mengabaikan sumber kekuatan sebenar negara kami – kekuatan ekonomi dan kesihatan rakyat kami – dan mengalirkan kewangan dan kredibiliti kami di luar negara dalam siri peperangan yang dipertikaikan kewajaran, tiada satupun yang membuat rakyat Amerika lebih selamat.

Kennedy mendakwa bahawa kebanyakan hutang $33 trilion Washington berasal daripada perbelanjaan tentera, termasuk $8 trilion yang ditumpahkan ke dalam peperangan tukar kerajaan di Iraq, Afghanistan dan Syria. Beliau menambah bahawa 800 pangkalan tentera asing menambah beban kewangan. “Bayangkan apa yang boleh dicapai jika sumber itu dibelanjakan untuk pendidikan, infrastruktur, kemiskinan, kesihatan atau alam sekitar. Kami akan menjadi negara yang lebih kuat dan selamat secara paradoks.”

Kennedy juga menyeru untuk menghentikan dasar-dasar “berlagak, bermusuhan” yang mencetuskan Rusia dan China. Beliau berjanji untuk menutup kebanyakan pangkalan tentera luar negara dan mengurangkan angkatan tentera Amerika Syarikat. “Sudah belum terlambat untuk meninggalkan jalan perang dan menuju jalan keamanan yang diimpikan John F. Kennedy untuk negara kami,” katanya.

Kennedy mengumumkan langkah mengumpul tandatangan awal minggu ini meminta Biden untuk mendedahkan rahsia kerajaan mengenai pembunuhan JFK. Kongres meluluskan undang-undang pada 1992 yang memerlukan pendedahan semua rekod berkaitan pembunuhan itu menjelang 2017, tetapi Biden dan bekas Presiden Donald Trump masih menyimpan beberapa dokumen.

“Apa yang begitu memalukan sehingga mereka takut menunjukkan kepada orang awam Amerika 60 tahun kemudian?” soal petisyen itu. “Kepercayaan kepada kerajaan adalah pada tahap terendah. Pendedahan rekod sejarah penuh yang tidak disensor akan membantu memulihkan kepercayaan itu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)