Parti Kanan Mendahului dalam Pilihan Raya Belanda

(SeaPRwire) –   Geert Wilders’ PVV telah lebih daripada dua kali ganda kehadirannya di parlimen, menurut undian keluar

Parti Kanan Kebebasan untuk Parti (PVV) telah mendahului pilihan raya umum Belanda, memenangi 35 kerusi parlimen berbanding pakatan Hijau-Buruh yang memenangi 26 kerusi, menurut undian keluar awal.

Dikeluarkan setengah jam selepas undian ditutup pada malam Rabu, undian itu menunjukkan PVV memenangi 35 kerusi, pakatan Hijau-Buruh memenangi 26 kerusi, dan Perdana Menteri yang bersara Mark Rutte’s Rakyat untuk Kebebasan dan Demokrasi (VVD) mendapat 23 kerusi. Kontrak Sosial Baru, sebuah parti pusat yang baru ditubuhkan, dijangka akan mendapat tempat keempat dengan 20 kerusi.

Jika keputusan kekal tidak berubah, PVV akan muncul sebagai faksi terbesar di parlimen. Parti itu memenangi 17 kerusi dalam pilihan raya umum 2021, kehilangan sebahagian daripada undi kanan kepada Forum untuk Demokrasi (FvD) yang ketika itu sedang meningkat. Walau bagaimanapun, undian keluar Rabu menunjukkan FvD di landasan untuk kehilangan lima daripada lapan kerusinya.

Ketua PVV Geert Wilders menerbitkan video dirinya merayakan, berseru “tiga puluh lima!” apabila keputusan disiarkan di rangkaian NOS Belanda.

Walaupun Wilders gembira, beliau kemungkinan besar tidak dapat membentuk kerajaan, kerana kebanyakan parti arus perdana Belanda telah menolak bekerjasama dengan PVV. Parti Wilders menyokong sekatan terhadap imigresen Muslim dan penutupan masjid, walaupun Wilders mengurangkan retorik biasanya yang ganas dalam tempoh menjelang pilihan raya tahun ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)