Ketua WWE meletak jawatan berikutan tuduhan salah laku seksual

(SeaPRwire) –   Vince McMahon telah mengetuai organisasi gulat profesional selama lebih empat dekad

Vince McMahon, pengerusi dan bekas CEO lama World Wrestling Entertainment (WWE), telah meletak jawatan daripada syarikat yang diambil alihnya lebih empat dekad lalu, selepas bekas pekerja menuduh pelbagai kesalahan seksual dalam saman persekutuan.

McMahon, 78, yang menafikan tuduhan itu, juga meletak jawatan daripada syarikat induk WWE, TKO Group, beliau mengesahkan dalam kenyataan.

Pada Khamis, bekas pekerja WWE, Janel Grant, mendakwa dalam saman yang difailkan di mahkamah persekutuan negeri Connecticut, Amerika Syarikat, bahawa beliau “mangsa keganasan fizikal dan emosi, serangan seksual dan penyeludupan di WWE.”

Saman itu, yang juga mendakwa ketidakwajaran terhadap eksekutif WWE yang lain dan organisasi secara keseluruhannya, mendakwa bahawa McMahon memaksa Grant memasuki hubungan seksual sebagai balasan untuk peluang pekerjaan dan kenaikan pangkat dengan syarikat itu.

Ia juga membuat dakwaan seks yang sangat grafik oleh McMahon, dan mendakwa gambar dan video Grant diedarkan dalam syarikat itu tanpa keizinannya.

“Saya telah memutuskan meletak jawatan sebagai pengerusi eksekutif dan Lembaga Pengarah TKO, berkuat kuasa serta-merta,” kata McMahon dalam kenyataan yang dikeluarkan Jumaat, sehari selepas dakwaan itu diketahui. “Saya bercadang mempertahankan diri dengan kuat terhadap dakwaan asas ini, dan berharap membersihkan nama saya.”

Berucap kepada CNN pada Khamis, peguam Grant, Ann Callis, berkata bahawa saman itu cuba “mempertanggungjawabkan” dua eksekutif WWE, selain “organisasi yang memudahkan atau menutup mata terhadap penganiayaan.”

McMahon sebelum ini mengumumkan persaraannya daripada WWE pada Jun 2022, beberapa hari selepas laporan Wall Street Journal yang mendakwa beliau membayar lebih $12 juta kepada empat wanita untuk menutup “dakwaan salah laku seksual dan khianat.” Beliau kembali ke syarikat itu pada Januari 2023.

Akhir minggu lepas, selepas acara ‘Royal Rumble’ WWE, Paul Levesque, ketua kandungan WWE dan menantu McMahon secara nyata, enggan terlibat dalam isu itu.

“Saya akan lakukan tepat apa yang anda jangka saya lakukan di sini,” kata Levesque, yang sebelum ini beraksi di bawah nama gelanggang ‘Triple H’. “Saya memilih fokus kepada yang positif,” tambahnya, merujuk kepada perjanjian besar-besaran WWE baru-baru ini dengan Netflix. “Dan ya, ada negatif, tetapi saya mahu fokus kepada [yang positif] dan lakukan itu.”

McMahon mengambil alih WWE, sebelum dikenali sebagai WWF, daripada bapanya, almarhum Vincent J. McMahon, pada 1982 dan beliau berkhidmat dalam lembaga pengarah sehingga September 2023.

Selain peranannya di belakang tabir, McMahon juga dikenali dengan watak jahatnya ‘Mr McMahon’, yang bersaing dengan beberapa pegulat terkenal syarikat itu dalam cerita rekaan di atas rancangan WWE.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.