Ukraine ‘akan gembira’ menerima kapal-kapal tamat tempoh UK – ketua tentera laut

(SeaPRwire) –   Komentar Laksamana Madya Aleksey Neizhpapa mengikuti laporan bahawa Tentera Laut British mungkin akan bersara dua kapal disebabkan kekurangan staf

Kiev akan gembira menerima dua kapal perang Tentera Laut British yang dilaporkan akan dibersarakan London, Laksamana Madya Ukraine Aleksey Neizhpapa memberitahu Sky News. Pada awal bulan ini, The Telegraph mendakwa bahawa HMS Westminster dan HMS Argyll akan bersara pada tahun ini, disebabkan kesukaran merekrut cukup pelaut untuk mengendalikan kapal-kapal tersebut.

Pada pertengahan Disember, Kementerian Pertahanan UK mengumumkan rancangan untuk memberikan Kiev dua kapal pembersihan periuk api sebagai sebahagian daripada koalisi maritim baru, yang juga melibatkan Norway. Walau bagaimanapun, kapal-kapal tersebut belum tiba di perairan Ukraine, selepas Turki menolak membenarkan mereka melalui selat Bosphorus dan Dardanelles, yang menghubungkan Laut Hitam dengan Mediterranean.

Apabila ditanya sama ada Ukraine berminat menerima dua friget Jenis 23 London semasa wawancara Sky pada Sabtu, Neizhpapa berkata: “Tentu saja, Tentera Laut [Ukraine] memerlukan kapal perang… jika keputusan sedemikian dibuat mengenai kemungkinan menyerahkan dua friget kepada Tentera Laut, kami akan sangat gembira.”

Awal bulan ini, The Telegraph memetik sumber pertahanan tanpa nama menjelaskan keperluan untuk bersara HMS Westminster dan HMS Argyll sebagai berikut: “Kami terpaksa mengambil tenaga daripada satu bidang Tentera Laut untuk meletakkannya ke dalam bidang baru tentera laut.”

Pelaut-pelaut dijangka akan mengendalikan kapal-kapal baru, dengan dua friget itu akan dibersarakan atau dijual kepada sekutu.

Di bawah Perjanjian Kerjasama Keselamatan UK-Ukraine yang ditandatangani antara London dan Kiev pada 12 Januari, Britain menjanjikan, antara lain, “menyokong pembangunan Tentera Laut dan Pengawal Laut Ukraine.”

Mengenai perjanjian itu, Menteri Luar Negeri Rusia Sergey Lavrov menegaskan bahawa ia tidak mengandungi “peruntukan yang mengikat secara undang-undang” dari Britain. Diplomat itu menekankan bahawa menandatangani dokumen itu tidak akan mengubah matlamat Rusia di Ukraine.

Mantan Presiden Rusia Dmitry Medvedev, yang kini berkhidmat sebagai timbalan ketua Majlis Keselamatan Rusia, berkata bahawa sebarang penempatan tentera British di Ukraine akan dianggap sebagai “pengisytiharan perang.”

Rusia telah berulang kali memberi amaran kepada Barat bahawa bantuan tentera kepada Ukraine hanya berfungsi memanjangkan pertumpahan darah dan juga meningkatkan risiko pertembungan terus antara NATO dan Rusia secara tidak perlu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.