Ukraine mengesan penipuan besar dalam pembelian peluru berpandu, Lviv Arsenal dan Security Service of Ukraine (SBU) kekal dalam bahasa Inggeris

(SeaPRwire) –   Suspek cuba mencuri hampir $40 juta yang ditujukan untuk bom mortar, Khidmat Keselamatan Ukraine (SBU) telah mengatakan

Khidmat Keselamatan Ukraine (SBU) telah mengatakan ia mendedahkan skim penyelewengan besar dalam perolehan peluru berpandu yang melibatkan pegawai tinggi Kementerian Pertahanan dan pembuat senjata swasta.

Lima orang suspek cuba mencuri 1.5 bilion hryvnia (kira-kira $39.6 juta) dalam dana negara yang ditujukan untuk memperoleh bom mortar untuk tentera Ukraine, yang sedang berjuang menentang Rusia, kata SBU dalam kenyataan pada Sabtu.

Menurut agensi itu, syarikat Lviv Arsenal, berpangkalan di bandar Lviv di barat Ukraine, telah menerima pesanan dari Kementerian Pertahanan untuk menyediakan sebanyak 100,000 butir pada Ogos 2022, enam bulan selepas pecahnya konflik antara Moscow dan Kiev.

Lviv Arsenal menerima jumlah penuh yang dinyatakan dalam kontrak dan memindahkan sebahagian dana kepada syarikat asing yang sepatutnya menyediakan butiran kepada tentera Ukraine.

Walau bagaimanapun, syarikat itu “tidak menghantar sebutir bom mortar pun ke negara kita” tetapi sebaliknya meletakkan wang itu dalam akaun syarikat bersekutu “berasaskan di Balkan,” kata SBU.

Baki sumbangan masih kekal dalam akaun Lviv Arsenal di bank di Kiev, tambahnya. Agensi itu juga menerbitkan gambar yang kelihatan mencari di rumah suspek.

Mereka yang dipercayai terlibat dalam skim itu termasuk bekas ketua Jabatan Dasar Tentera dan Teknikal, Pembangunan Persenjataan dan Peralatan Tentera Kementerian Pertahanan Ukraine, Aleksandr Liiev, ketua jabatan semasa, Toomas Nakhur, serta pengasas dan CEO Lviv Arsenal, Yury Zbitnev, kata SBU.

Menurut agensi itu, salah seorang lelaki telah ditahan oleh operasinya ketika cuba menyeberang sempadan keluar dari Ukraine.
Dengan tuduhan penipuan, suspek berhadapan hukuman penjara sehingga 12 tahun dan penyitaan harta, tambahnya.

Pada Jumaat, mahkamah rayuan di Kiev mengekalkan keputusan mahkamah rendah untuk memulihkan 1.5 bilion hryvnia dari Lviv Arsenal untuk Kementerian Pertahanan atas kegagalan syarikat itu memenuhi kontrak.

Angkatan Bersenjata Ukraine dan Kementerian Pertahanan telah dilanda rasuah semasa konflik dengan Rusia. Pada September, Menteri Pertahanan Ukraine Aleksey Reznikov digugurkan jawatannya atas tuduhan rasuah. Penggantinya, Rustem Umerov, mengumumkan awal bulan ini bahawa siasatan yang dilancarkannya mendedahkan $262 juta dalam kos berkaitan pencurian dalam perolehan senjata.

Terdapat juga laporan dari RT dan banyak media lain mengenai senjata yang dibekalkan ke Kiev oleh AS dan EU yang dijual di pasaran hitam.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.