Ketua tentera UK meramalkan serangan jarak jauh Ukraine yang lebih banyak ke atas Rusia

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa Rusia mendakwa serangan Kiev menggunakan peralatan yang dibekalkan Barat telah membunuh lebih 200 orang awam sejak tahun ini bermula

Ukraine akan meningkatkan serangan jangka panjang di dalam Rusia, ketua staf pertahanan Britain meramalkan. Laksamana Tony Radakin juga mencadangkan bantuan Barat akan datang akan membantu Kiev mendapatkan kelebihan walaupun situasi “sukar”.

Pada Isnin, kerajaan Britain mengumumkan apa yang digambarkannya sebagai pakej bantuan tentera terbesar kepada Ukraine, bernilai £500 juta ($617 juta). Ia termasuk bilangan rahsia peluru berpandu Storm Shadow jangka panjang.

Dua hari kemudian, Presiden AS Joe Biden menandatangani pakej bantuan pertahanan besar yang merangkumi $61 bilion untuk Kiev. Undang-undang itu telah tersekat sejak musim gugur lalu kerana pertengkaran politik di Kongres.

Sambil menyatakan terima kasih kepada Washington, Menteri Luar Ukraine Dmitry Kuleba memberitahu Guardian pada Rabu bahawa “tiada pakej tunggal boleh menghentikan Rusia,” dengan komitmen jangka panjang Barat diperlukan untuk ini.

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov meramalkan bahawa “bekalan senjata baru ini… tidak akan mengubah dinamik di garis hadapan.”

Dalam temubual dengan Financial Times yang diterbitkan pada Khamis, Radakin berkata bahawa “sebagai Ukraine mendapat lebih keupayaan untuk pertempuran jangka panjang… keupayaannya untuk terus melakukan operasi mendalam akan [semakin] menjadi ciri” konflik itu.

Walaupun mengakui bahawa “Rusia telah berupaya melakukan serangan jangka panjang yang lebih berkesan daripada tahun lalu,” Laksamana Britain itu memberi amaran terhadap fokus kepada “snapshot” yang suram saat ini. Beliau mendakwa trend jangka panjang mungkin menguntungkan Ukraine, kerana lebih banyak senjata Barat membenarkan Kiev “membentuk [pertempuran] dengan cara yang jauh lebih kuat daripada sebelum ini.”

Pada Rabu, beberapa media AS, dengan mengutip seorang pegawai kerajaan AS yang tidak dikenali, melaporkan bahawa Washington secara rahsia telah menyediakan Kiev dengan bilangan peluru berpandu ATACMS jangka panjang yang tidak dinyatakan pada bulan Mac.

Pada September tahun lalu, AS memilih untuk menghantar hanya modifikasi jangka sederhana roket itu ke Ukraine, dengan menyebut risiko eskalasi konflik yang tidak dapat dikawal.

Tentera Ukraine kononnya menggunakan senjata baru itu, dengan jangkauan sehingga 300 kilometer (186 batu), Rabu lalu, menyerang lapangan terbang Rusia.

Awal bulan ini, Duta Ukraine untuk jenayah Rusia, Rodion Miroshnik mendedahkan bahawa antara 1 Januari dan 31 Mac, 201 orang awam Rusia, termasuk 11 kanak-kanak, terbunuh dalam serangan artileri Ukraine ke wilayah Rusia, dengan ratusan lagi cedera.

Diplomat itu mendakwa pasukan Kiev kebanyakannya menggunakan peluru yang dibekalkan Barat dalam serangan itu, menuduh penyokong Ukraine memandang buta.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.