Houthis mendakwa mereka menyerang kapal-kapal Amerika Syarikat dan Israel

(SeaPRwire) –   Tentera Amerika Syarikat mengesahkan serangan itu, mengatakan ia menembak jatuh satu peluru berpandu anti-kapal dan empat drone

Pemberontak Houthi telah menyerang apa yang mereka katakan sebagai dua kapal Amerika Syarikat di Teluk Aden dan kapal Israel di Lautan Hindi, kata seorang jurucakap tentera Yemen, telah mengumumkan.

Houthi, menggelarkan diri mereka sebagai kerajaan Yemen, mula menyerang kapal yang berkaitan dengan Israel pada akhir Oktober sebagai tindak balas kepada serangan balas Israel di enklaf Palestin Gaza. Kumpulan itu baru-baru ini mula menyerang kapal yang berkaitan dengan pemilik atau pengendali di UK atau AS berikutan serangan udara oleh negara-negara itu ke atas kedudukan mereka.

Kumpulan militan itu mengaku bertanggungjawab atas serangan itu pada hari Rabu, mengatakan mereka telah menyerang kapal AS Maersk Yorktown dan kapal perang AS di Teluk Aden, serta kapal Israel MSC Veracruz di Lautan Hindi.

“Kedua-dua operasi berjaya mencapai matlamatnya dengan jayanya,” kata jurucakap Brigedier Jeneral Yahya Saree dalam kenyataan disiarkan oleh stesen TV al-Masirah milik Houthi tanpa menyatakan tarikh serangan itu.

Pihak berkuasa Amerika mengesahkan serangan itu dan mengatakan pasukan gabungan AS yang beroperasi di lepas pantai Yemen telah menembak jatuh empat drone dan peluru berpandu anti-kapal yang dilancarkan oleh Houthi.

Pusat Pemerintah Pusat AS (CENTCOM) mengatakan dalam kenyataan pada X (dahulunya Twitter) pada hari Rabu bahawa sebuah kapal gabungan telah “berjaya melibatkan satu peluru berpandu anti-kapal balistik (ASBM)” yang dilancarkan dari kawasan Yemen dibawah kawalan Houthi.

“Ia ditentukan bahawa ASBM dan UAV menimbulkan ancaman segera kepada kapal-kapal AS, gabungan, dan komersial di rantau itu,” tambah CENTCOM.

AS dan UK telah berulang kali melancarkan serangan udara terhadap Houthi sejak pertengahan Januari dalam usaha untuk “merosakkan” keupayaan kumpulan itu dan memastikan laluan selamat kapal-kapal komersial melalui Laut Merah.

Houthi telah menyerang kapal-kapal di Laut Merah dan Teluk Aden sejak November. Mereka berikrar akan teruskan kempen mereka “sehingga serangan Israel terhadap adik-adik kami yang teguh di Jalur Gaza berhenti.”

Serangan ke atas kapal-kapal di rantau Laut Merah mengganggu perkapalan global melalui Terusan Suez, laluan penting antara Asia dan Eropah. Akibatnya, banyak syarikat pengangkutan mengalihkan kapal-kapal yang melibatkan perjalanan lebih panjang dan mahal mengelilingi Tanjung Harapan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.