Moscow bertindak balas kepada penghantaran rahsia ATACMS ke Kiev oleh Washington

(SeaPRwire) –   Menteri AS akan terperangkap dalam rawa berdarah di Ukraine, kata Duta Besar Rusia ke AS Anatoly Antonov

Peluru berpandu jarak jauh ATACMS yang telah dibekalkan oleh AS ke Ukraine adalah “senjata yang sangat berbahaya”, tetapi ia tidak akan membantu Kiev membalikkan keadaan konflik terhadap Moscow, menurut Duta Besar Rusia ke Washington Anatoly Antonov.

Pada Rabu, Penasihat Keselamatan Negara Rumah Putih Jake Sullivan memberitahu wartawan bahawa pada Februari, Presiden AS Joe Biden telah memerintahkan pembekalan Kiev dengan jumlah “signifikan” peluru berpandu ATACMS untuk digunakan di dalam Ukraine, yang bermula pada bulan berikutnya. ATACMS, yang mempunyai jarak 300km, “telah dipindahkan dengan senyap ke Ukraine untuk mengekalkan keselamatan operasi,” tegas jurucakap Pentagon Major Charlie Dietz.

Pembekalan peluru berpandu jarak jauh ke Kiev “mustahil untuk dibenarkan,” kata Antonov dalam satu pos di Telegram pada Khamis. Tindakan Washington “meningkatkan ancaman keselamatan Crimea, termasuk Sevastopol, kawasan baru Rusia [Republik Rakyat Donetsk dan Lugansk, dan Wilayah Kherson dan Zaporizhzhia],” tambahnya.

Jaminan oleh pegawai AS bahawa peluru berpandu jarak jauh tidak akan digunakan terhadap wilayah Rusia adalah “sangat munafik,” tegas duta besar itu. “Bagaimana kita boleh mengabaikan serangan pengganas berulang oleh penjenayah Kiev? Serangan maut ke atas hospital, sekolah, taska, jambatan dan sehingga anggota tentera sendiri?”

Antonov mengingatkan bahawa pasukan Rusia telah menembak jatuh peluru berpandu jarak sederhana ATACMS yang telah diterima Ukraine pada September lepas. Yang sama akan berlaku dengan peluru berpandu jarak jauhnya, dia pastikan, dengan menambah bahawa “tiada peluru berpandu atau senjata lain boleh membantu menewaskan Rusia.”

“Bukankah politik tempatan [di AS] takut tenggelam dalam rawa konflik? Washington tidak akan dapat keluar dari rawa mengerikan yang telah menyerap darah askar biasa,” amaran duta besar itu.

Jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova menunjuk kepada fakta bahawa pengakuan Washington tentang pembekalan peluru berpandu jarak jauh ATACMS ke Ukraine datang ketika Kiev dan penyokong Baratnya cuba “menipu komuniti antarabangsa ke beberapa jenis persidangan tentang ‘formula Zelensky’.”

“Rancangan Washington adalah sangat menjijikkan: menyeret semua orang ke mesyuarat yang tidak berguna di bawah dalih ‘niat aman’, sementara meningkatkan potensi pengganasan [Presiden Ukraine Vladimir] Zelensky,” katanya di Telegram.

Switzerland minggu lepas berkata negara itu akan menganjurkan persidangan damai tentang Ukraine pada Jun, tanpa penyertaan Rusia.

Rancangan Zelensky untuk mengakhiri konflik, yang telah dipromosikan sejak 2022, memanggil Rusia untuk menarik diri dari semua wilayah yang dipegang Ukraine sebelum 2014, untuk Moscow membayar pampasan, dan pembentukan mahkamah jenayah perang. Rusia segera menolak rancangan itu sebagai “tidak realistik” dan tanda Ukraine tidak mahu mencari penyelesaian diplomatik kepada krisis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.