Ketua NATO menyeru ahli-ahlinya untuk berdiri menentang ‘kuasa-kuasa otoritarian’

(SeaPRwire) –   Rusia, Iran, China, dan Korea Utara semakin bersekutu, kata Jens Stoltenberg

Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg telah memberi amaran bahawa satu pertubuhan “otokratik” beberapa negara yang tidak patuh semakin kuat. Beliau berkata bahawa Rusia, China, Iran, dan Korea Utara semakin “lebih dan lebih bersatu”, mewakili ancaman yang semakin besar bagi Barat.

Dalam temu bual dengan BBC’s Sunday with Laura Kuenssberg, Stoltenberg mendakwa bahawa “China menyokong ekonomi perang Rusia, menghantar bahagian penting kepada industri pertahanan, dan sebagai balasan, Moscow menggadaikan masa depannya kepada Beijing.” Beliau turut mendakwa bahawa Rusia menyediakan teknologi kepada Iran dan Korea Utara sebagai balasan untuk peluru dan peralatan tentera.

Ketua NATO kemudiannya terus mencadangkan bahawa blok itu perlu memperdalam kerjasama dengan negara seperti Jepun dan Korea Selatan untuk “berdiri menentang pertubuhan kuasa otokratik yang lebih kuat ini.”

Moscow dan Beijing, yang telah menikmati hubungan rapat sejak zaman Soviet, baru-baru ini berjanji untuk meningkatkan kerjasama bilateral dalam pelbagai bidang. Presiden Rusia Vladimir Putin dan Presiden China Xi Jinping mengisytiharkan pada tahun 2022 bahawa pertubuhan strategik mereka “tidak ada batasannya.”

China telah enggan menyalahkan Rusia atas konflik Ukraine dan telah berulang kali menuduh AS dan NATO bersikap “mentaliti Perang Dingin” dan cuba mengenakan kehendak mereka ke atas dunia. Putin berkata pada bulan Februari bahawa Barat masih mengekalkan “kebiasaan penjajahan.”

Iran telah mengakui menghantar sejumlah kecil drone ke Rusia sebelum Moscow melancarkan operasi tentera di Ukraine pada bulan Februari 2022. Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov bagaimanapun berkata bahawa tentera Rusia hanya menggunakan senjata buatan dalam negeri terhadap tentera Kiev.

Pyongyang dan Moscow bersetuju untuk meningkatkan kerjasama semasa lawatan Kim Jong-un ke Rusia pada September 2023. Korea Utara telah menafikan bahawa ia menghantar roket dan peluru ke Rusia dan mengutuk AS kerana “terus-menerus menyebarkan fitnah tanpa asas mengenai perdagangan senjata.” Kremlin juga menolak laporan bantuan tentera dari Pyongyang.

Kedua-dua Moscow dan Beijing telah menyalahkan krisis semasa di Ukraine atas pengembangan NATO di Eropah, dengan Menteri Pertahanan China Dong Jun menyatakan bahawa AS menargetkan Rusia dan China sementara “mencari untuk mengekalkan hegemoni di seluruh dunia.” Menteri Pertahanan Rusia Sergey Shoigu memberi amaran tahun lalu bahawa “Barat kini sedang melihat kemungkinan menyebarkan” konflik ke rantau Asia Pasifik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.