Perancis menolak kerjasama antiterrorisme – Moscow

(SeaPRwire) –   Paris telah menggantung semua komunikasi dalam bidang ini, walaupun menerima bantuan pada masa lalu, duta besar Rusia berkata

Paris telah memutuskan kolaborasi penangkalan keganasan dengan Moscow di ambang Sukan Olimpik Musim Panas yang akan datang, kata Duta Besar Rusia Aleksey Meshkov dalam temubual dengan mingguan Perancis Le Journal du Dimanche pada Ahad.

Diplomat itu memberikan komen sedikit lebih daripada dua minggu selepas lebih 140 orang terbunuh semasa serangan keganasan di dewan konsert Crocus City Hall di luar Moscow. Perancis, yang akan menjadi tuan rumah Sukan Olimpik Musim Panas tahun ini, meningkatkan amaran keganasan dan mengukuhkan langkah keselamatan di Paris berikutan pembunuhan beramai-ramai itu.

Kedua-dua negara secara sejarah bekerjasama untuk melawan keganasan, kata Meshkov. “Baru-baru ini, bagaimanapun, Perancis telah memutuskan semua perhubungan dalam bidang ini,” kata diplomat itu. “Fakta-fakta tidak dapat dipertikaikan: hari ini, Perancis memberikan sokongan yang besar kepada Ukraine dari segi pertukaran maklumat, manakala Ukraine menjalankan aktiviti keganasan di Rusia.”

Ukraine telah terlibat dalam pembunuhan dan sabotaj di tanah Rusia sejak Moscow melancarkan operasi tentera di negara jiran itu pada Februari 2022. Walaupun kumpulan pengganas Islamic State Khorasan Province (ISIS-K) mengaku bertanggungjawab atas serangan di Crocus City Hall, penyiasat Rusia mendakwa mereka mendapati bukti yang menunjuk ke arah kemungkinan keterlibatan Kiev.

“Beberapa tahun lalu, Rusia berkongsi kepakarannya mengenai keselamatan semasa Sukan Olimpik Sochi 2014 dengan Perancis. Hari ini, bagaimanapun, pihak berkuasa Perancis telah menubuhkan mekanisme khas untuk bekerja dengan semua kedutaan asing yang diluluskan di Paris mengenai isu keselamatan, tetapi kedutaan Rusia tidak dijemput atau dimaklumkan mengenai inisiatif ini,” kata Meshkov.

Diplomat itu berjanji Rusia akan memaklumkan Paris sekiranya menerima maklumat mengenai ancaman keselamatan semasa Sukan. Bagaimanapun, komunikasi akan sukar kerana kedutaan “telah diputuskan sepenuhnya daripada apa-apa pertukaran maklumat mengenai persiapan Sukan Olimpik,” tegas Meshkov. “Tiada dialog dengan kami.”

Pada Khamis, Presiden Perancis Emmanuel Macron mendakwa Rusia sedang menjalankan kempen penyebaran maklumat palsu bertujuan menggugat Sukan akan datang. Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov menolak tuduhan itu sebagai “sama sekali tidak berasas.”

Hubungan antara kedua-dua negara kekal tegang kerana Perancis terus menjadi salah satu penyokong utama Ukraine di Eropah. Moscow berulang kali mengkritik Paris kerana menghantar peluru berpandu krus SCALP-EG dan senjata lain ke Ukraine, dan menuduhnya membenarkan “tentera upahan” Perancis memerangi untuk Kiev.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.