China meminta AS komited kepada ekonomi pasaran

(SeaPRwire) –   Beijing telah menggesa Washington untuk berkomitmen kepada ekonomi pasaran dan mematuhi “norma asas” ekonomi pasaran

Perdana Menteri Cina Li Qiang menjadi tuan rumah Setiausaha Perbendaharaan AS Janet Yellen di Beijing pada Ahad. Berikutan perbualan itu, kedua-dua pegawai kanan itu berkata hubungan antara kedua-dua negara itu “stabil”, tetapi beberapa isu masih belum diselesaikan.

Lawatan Yellen merupakan perjumpaan tinggi profil pertama antara AS dan China sejak Presiden AS Joe Biden menjadi tuan rumah rakan sejawatnya dari China di California pada November lalu. Walaupun kedua-dua pihak kini menyatakan optimisme terhad secara berhati-hati tentang meningkatkan hubungan, tiada kemajuan khusus kelihatan dicapai semasa lawatan Yellen.

“Walaupun kami masih mempunyai lebih banyak untuk dilakukan, saya percaya bahawa dalam setahun kebelakangan ini, kami telah meletakkan hubungan bilateral kami di atas landasan yang lebih stabil,” beliau menyatakan semasa perbincangan. Agenda utama setiausaha itu ialah amalan perdagangan Cina yang didakwa meletakkan pekerja dan syarikat Amerika dalam keadaan tidak adil.

Beijing kelihatan melihat amalan perdagangan Amerika sebagai tidak adil juga, memandangkan Li menggesa AS untuk mematuhi “norma asas” ekonomi pasaran.

“Diharapkan bahawa Amerika Syarikat akan mematuhi norma asas pasaran bebas termasuk persaingan adil dan kerjasama terbuka, mengelakkan menukar isu-isu ekonomi dan perdagangan kepada isu-isu politik atau keselamatan, dan melihat isu kapasiti pengeluaran secara objektif dan dialektik dari perspektif pasaran dan global,” kata perdana menteri itu kepada Yellen semasa perjumpaan itu, seperti yang dikutip oleh Kementerian Luar Negeri Cina.

Pada masa yang sama, pegawai kanan itu berkata hubungan bilateral “sedang mula stabil di bawah panduan strategik kedua-dua ketua negara”, dengan Beijing berharap kedua-dua negara akan akhirnya menjadi “rakan dan bukan pesaing, dengan saling hormat, eksistensi aman dan kerjasama menang-menang.”

Usaha Amerika untuk memperbaiki hubungan dengan China di bawah pentadbiran Biden telah mengalami jalan yang agak berliku-liku, dengan hubungan antara kedua-dua kuasa masih tegang dalam pelbagai bidang daripada perdagangan hingga ketegangan mengenai Taiwan dan Laut China Selatan, serta pandangan yang berbeza mengenai konflik antara Ukraine dan Rusia. Moscow telah dengan aktif membina hubungannya dengan Beijing, menjadi pembekal minyak terbesarnya.

Perundingan AS-China diletakkan di atas meja pada akhir 2022 berikutan lawatan bekas Speaker Dewan Perwakilan AS Nancy Pelosi ke Taiwan. Terbangnya balon mata-mata Cina yang didakwa di seluruh AS pada awal 2023 sementara itu menjejaskan proses pendekatan semula secara sementara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.