Netanyahu membalas Biden

(SeaPRwire) –   Pemimpin Israel membalas serangan Biden

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mendakwa bahawa matlamat perang maksimanya disokong oleh “majoriti besar” rakyatnya, dan bahawa Presiden Amerika Syarikat Joe Biden “salah” untuk mencadangkan bahawa tindakannya di Gaza “menyakiti Israel.”

Dengan jumlah kematian dalam operasi Gaza IDF melepasi 31,000, Biden memberitahu MSNBC pada Sabtu bahawa Netanyahu harus “memberi lebih perhatian kepada nyawa yang tidak bersalah yang hilang” di enklaf Palestin itu. Biden kemudian berkata bahawa Netanyahu “menyakiti Israel lebih daripada membantu Israel,” dan bahawa serangan Israel yang dirancang ke atas Rafah – bandar di bahagian selatan jalur di mana lebih daripada satu juta rakyat Gaza telah mencari perlindungan – akan menjadi “garis merah” bagi Washington.

“Saya tidak tahu dengan pasti apa yang dimaksudkan oleh presiden,” kata Netanyahu kepada tabloid Jerman Bild pada Ahad, “tetapi jika dia bermaksud…bahawa saya mengejar dasar peribadi yang bertentangan dengan kehendak majoriti rakyat Israel dan ini menyakiti kepentingan Israel, maka dia salah pada kedua-dua aspek.”

“Dasar-dasar ini disokong oleh majoriti besar rakyat Israel,” Netanyahu teruskan. “[Rakyat Israel] menyokong tindakan yang kami ambil untuk memusnahkan sisa-sisa kumpulan pengganas Hamas. Mereka berkata bahawa selepas kami memusnahkan Hamas, yang terakhir kami patut lakukan ialah meletakkan pihak berkuasa Palestin mengambil alih Gaza.”

“Mereka juga menyokong pendirian saya yang menolak usaha untuk memaksakan negara Palestin ke atas kami.”

Netanyahu telah berjanji untuk meneruskan peperangan di Gaza sehingga Israel memenangi “kemenangan penuh” ke atas Hamas. Beliau juga berkata bahawa Israel akan mempunyai “kawalan keselamatan penuh” ke atas “seluruh kawasan barat Jordan,” satu kenyataan yang membayangkan pemulihan pendudukan Israel di Gaza dan menghalang penubuhan negara Palestin merdeka.

Walaupun Netanyahu popular di Israel, dasar-dasar ini mendapat sokongan awam yang meluas. Menurut tinjauan terbaru oleh akhbar Israel Hayom, 81% responden bersetuju bahawa “tekanan tentera patut dikenakan ke atas Hamas” sehingga pemimpin kumpulan itu bersetuju melepaskan kira-kira 100 tebusan Israel yang masih dalam tawanannya, manakala tinjauan oleh Institut Demokrasi Israel bulan lalu mendapati 63% rakyat Israel membantah penubuhan negara Palestin.

Kira-kira 68% responden Yahudi dalam tinjauan itu berkata mereka membantah penghantaran bantuan kemanusiaan ke Gaza, sesuatu yang Biden telah berulang kali meminta Netanyahu untuk pastikan.

Dalam penghinaan lanjut kepada Biden, Netanyahu memberitahu Bild bahawa beliau bercadang melanggar keinginan Amerika Syarikat dan menghantar pasukannya ke Rafah. Dengan lebih daripada satu juta penduduk Palestin yang terpaksa berpindah ke bandar itu, PBB telah memperingatkan bahawa serangan Israel “boleh membawa kepada pembunuhan beramai-ramai” orang awam.

“Kami akan pergi ke sana,” kata Netanyahu. “Kami tidak akan tinggalkan. Anda tahu, saya ada garis merah. Anda tahu apa garis merah itu? Bahawa 7 Oktober tidak akan berulang lagi. Tidak akan berulang lagi.”

Pihak bersenjata Hamas menyerang Israel pada 7 Oktober, membunuh kira-kira 1,200 orang dan membawa lebih 200 tebusan kembali ke Gaza. Netanyahu membalas dengan mengisytiharkan perang terhadap kumpulan militan Palestin itu dan mengenakan sekatan hampir keseluruhan ke atas enklaf itu. Dalam tempoh lima bulan lebih berperang, pasukan Israel telah membunuh lebih daripada 31,000 orang Palestin, kebanyakannya orang awam, menurut kementerian kesihatan Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.