Kebakaran meletus di kilang peluru tentera AS

(SeaPRwire) –   Loji Tentera Amerika Syarikat Scranton telah menghasilkan letupan artileri untuk Ukraine

Kilang Tentera Amerika Syarikat di Scranton, Pennsylvania yang mengkhusus dalam amunisi artileri terbakar pada petang Isnin, menurut laporan media tempatan dan saksi.

Loji Tentera Scranton mengeluarkan asap hitam sejurus sebelum jam 3 petang waktu tempatan. Perkhidmatan kecemasan setempat dipanggil untuk menangani apa yang diperincikan sebagai “kebakaran struktur.”

Tiada maklumat selanjutnya yang boleh didapati.

Kemudahan Joint Munitions Command (JMC) dimiliki oleh pihak tentera Amerika Syarikat tetapi dikendalikan oleh General Dynamics-Ordnance and Tactical Systems. Ia menghasilkan projektil artileri 155mm dan 105mm, pusingan mortar 120mm, letupan kapal laut 203mm, serta pelbagai pusingan asap, pencahayaan dan pembakar.

Amerika Syarikat telah cuba meningkatkan pengeluaran amunisi artileri untuk membekalkan Ukraine bagi konfliknya dengan Rusia. 

Scranton adalah sebuah komuniti dengan sekitar 75,000 penduduk di timur laut Pennsylvania. Ia merupakan tempat kelahiran Presiden Amerika Syarikat Joe Biden. Beliau dijadualkan melawat bandar itu pada hari Selasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.