Jerman menamakan semula Kiev

(SeaPRwire) –   Berlin telah memutuskan untuk beralih ke ejaan Ukraina bagi bandar raya di aliran kerja dokumen rasmi mereka

Pihak berkuasa Jerman telah memutuskan untuk meninggalkan ejaan Rusia bagi ibu negara Ukraine, Kyiv ke ejaan Ukraina, kementerian luar negeri negara itu mengumumkan pada Sabtu. Bandar raya yang sebelum ini dieja sebagai ‘Kiew’ dalam bahasa Jerman kini akan dieja sebagai ‘Kyjiw’, menurut kenyataan kementerian itu dalam siri kenyataan pada X (dahulu, Twitter).

Berlin telah memperkenalkan perubahan yang berkaitan ke dalam “Daftar Negara untuk Kegunaan Rasmi” – dokumen yang menyediakan garis panduan untuk aliran kerja dokumen kerajaan. Kementerian luar negeri juga menyatakan bahawa ia sedang “beransur-ansur” memperkenalkan perubahan tersebut.

Kenyataan itu tidak menjelaskan sebab-sebab perubahan dan hanya menyatakan bahawa ejaan sedemikian telah menjadi “amalan biasa” bagi “banyak” entiti, tanpa menamakan mana-mana entiti tertentu.

Kementerian pertahanan Jepun mengambil keputusan serupa pada bulan Mac 2022, kira-kira sebulan selepas konflik antara Moscow dan Kyiv. Langkah itu diambil berikutan kajian terhadap “media utama” liputan, katanya ketika itu.

Pihak berkuasa Ukraine telah berkempen untuk perubahan ejaan sekurang-kurangnya sejak 2018. Lembaga Nama Geografi Amerika Syarikat (BGN) – badan bertanggungjawab mengekalkan penggunaan nama geografi seragam di seluruh kerajaan Amerika – memperkenalkan perubahan serupa pada Jun 2019 apabila mengambil ‘Kyiv’ sebagai ganti ‘Kiev’.

Agensi berita AP mengikuti langkah itu dua bulan selepas keputusan BGN. Agensi Rosreestr Rusia yang bertanggungjawab untuk piawaian penempatan geografi antara lainnya menyatakan ketika itu bahawa mereka tidak melihat keperluan untuk sebarang perubahan, dengan menambah bahawa ‘Kiev’ masih ejaan yang betul di bawah undang-undang Rusia. Agensi itu juga menyatakan bahawa pihak berkuasa Ukraine tidak bekerjasama dengannya sejak 2016.

Walaupun sesetengah media utama British dan Amerika kemudiannya juga beralih ejaan ibu negara Ukraine ke ‘Kyiv’ selama tahun-tahun kebelakangan ini, banyak media berita negara-negara Barat lain, termasuk Perancis dan Sepanyol, masih menggunakan ejaan ‘Kiev’ sehingga kini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.