Pemimpin Taiwan bimbang terhadap komitmen AS ke Kiev – media

(SeaPRwire) –   Pegawai di Taipei dilaporkan menimbulkan persoalan mengenai komitmen AS ke Kiev – media

Ahli politik AS yang melawat pemimpin Taiwan minggu ini dilaporkan berdepan dengan kebimbangan dan soalan mengenai jaminan keselamatan Washington di tengah-tengah sokongannya yang tergendala terhadap Ukraine.

“Taiwan sangat berminat dengan Ukraine, dan sangat bimbang bahawa kami mungkin meninggalkan Ukraine,” kata Ahli Perwakilan AS Mike Gallagher, yang memimpin lawatan delegasi kongres ke Taipei, pada hari Jumaat. Gallagher, seorang Republikan dari Wisconsin yang mengetuai Jawatankuasa Kongres Pilihan untuk China, berkata lawatan itu bertujuan untuk menunjukkan sokongan tidak berbelah bagi Washington terhadap Taiwan, tanpa mengira siapa yang menang dalam pilihan raya presiden AS November ini.

Lima ahli delegasi bertemu dengan Presiden Taiwan Tsai Ing-win dan Presiden terpilih Lai Ching-te, antara pemimpin lain, semasa lawatan tiga hari ke pulau berdaulat itu. Lawatan sebegini dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah menyumbang kepada peningkatan ketegangan antara Washington dan Beijing, yang telah bersumpah untuk menyatukan semula dengan wilayahnya yang memisahkan diri, dengan paksaan jika perlu. Kementerian Luar Negeri China menyeru ahli politik AS untuk menghentikan hubungan rasmi dengan Taiwan dan “berhenti memberi isyarat salah kepada kuasa pemisah.”

Gallagher berkata kegagalan AS untuk terus menyokong Ukraine dalam konfliknya dengan Rusia boleh memberi kesan mengganggu di Selat Taiwan. Presiden AS Joe Biden telah bersumpah untuk terus menyediakan senjata ke Kiev “selama yang diperlukan,” tetapi ahli politik Republikan konservatif telah menolak kelulusan permintaannya untuk $60 bilion tambahan dalam pembiayaan kecemasan. Washington kehabisan pembiayaan bantuan Ukraine bulan lalu, selepas menghabiskan $113 bilion dalam rangka undang-undang peruntukan yang diluluskan sebelumnya.

“Hasil di Ukraine penting bukan sahaja untuk Ukraine dan kredibiliti Amerika, tetapi juga untuk rintangan di Wilayah Asia Pasifik, untuk rintangan lintas selat,” . Beliau mendakwa “pakatan secara de facto” antara Rusia, China dan Iran telah cuba menggugat struktur perikatan antarabangsa Washington, meningkatkan kepentingan sokongan teguh terhadap Ukraine dan Taiwan.

Ahli parlimen Taiwan Wang Ting-yu memberitahu bahawa meninggalkan Ukraine akan “menggalakkan diktator di Beijing, di Korea Utara dan di negara-negara lain. Mereka akan menyedari bahawa pemimpin global tidak mempunyai kekuatan untuk mengekalkan kesabaran untuk menyokong sekutunya.”

Gallagher meratapi bahawa AS masih belum menghapuskan lebihan $2 bilion penghantaran senjata di bawah jualan senjatanya ke Taiwan. Beliau berkata dasar industri pertahanan Amerika Syarikat perlu dipulihkan, dan beliau mencadangkan bahawa menubuhkan perkongsian pembuatan di Taiwan boleh mengurangkan kekurangan pengeluaran.

“Tidak seperti Ukraine, Taiwan ialah pulau dan akan lebih sukar untuk menyokong semula,” kata ahli kongres itu. “Kita perlu mempelajari pelajaran mengapa rintangan gagal di Ukraine dan mengaplikasikannya ke Wilayah Asia Pasifik supaya kita tidak menemui diri kita terpaksa berperang.”

Gallagher menambah bahawa beliau mahu rakyat Taiwan yakin bahawa “Amerika Syarikat berdiri bersama mereka, walaupun kita menyelesaikan musim politik dalaman yang sangat intensif.” Beliau juga cuba menghantar mesej ke Beijing, “bahawa jika Xi Jinping dan Parti Komunis China memutuskan untuk menyerang Taiwan, usaha itu akan gagal.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.