Jerman akan mengharamkan merokok ganja di stesen keretapi

(SeaPRwire) –   Cannabis akan diharamkan walaupun di kawasan yang ditetapkan untuk menghisap

Orang yang menghisap ganja di stesen keretapi Jerman mungkin akan dilarang daripada memasuki premis bermula 1 Jun, pengendali keretapi kebangsaan, Deutsche Bahn (DB), memberitahu tabloid Bild pada Sabtu. Langkah ini diambil selepas negara itu menghalalkan penggunaan ganja rekreasi, termasuk di beberapa tempat awam.

Keputusan itu bertujuan untuk memastikan kesejahteraan awam dan melindungi kanak-kanak, kata seorang jurucakap DB kepada Bild. “Kami mahu melindungi penumpang kami, terutamanya kanak-kanak dan orang muda,” katanya, menambah bahawa undang-undang sedia ada juga mengharamkan menghisap ganja di zon pejalan kaki dan berhampiran sekolah atau padang bermain semasa siang hari.

Di bawah undang-undang yang dilaksanakan pada Februari, orang dewasa di Jerman dibenarkan memiliki sehingga 50 gram (1.7 ounce) ganja di rumah persendirian. Di ruang awam, had maksimum adalah 25 gram. Penggunaan ganja di awam umumnya dibenarkan kecuali kawasan berhampiran sekolah dan padang bermain serta kemudahan sukan. Kanak-kanak yang tertangkap dengan ganja akan perlu melalui program pencegahan penyalahgunaan dadah di bawah peraturan sedia ada.

Pekerja keselamatan DB akan memulakan memaklumkan penumpang minggu depan mengenai larangan akan datang, kata jurucakap syarikat itu kepada akhbar itu. Syarikat itu juga merancang untuk memaklumkan orang melalui poster di setiap stesen memberi amaran bahawa pelanggaran peraturan baru boleh membawa hukuman, termasuk dilarang daripada hartanah.

Sanksi akan dilaksanakan bermula 1 Jun. Sehingga ketika itu, pekerja akan mendesak para penumpang untuk menahan diri daripada mengambil ganja dengan “permintaan dan nasihat ramah”, kata jurucakap itu. Hanya penggunaan perubatan ganja akan dibenarkan.

Merokok, termasuk menghisap vape, juga tidak dibenarkan di stesen. Hanya kira-kira 400 terminal keretapi daripada jumlah keseluruhan 5,400 dilengkapi dengan kawasan merokok khas. Penggunaan ganja juga akan dilarang di sana, menurut akhbar itu. Kira-kira 20 juta orang menggunakan stesen keretapi DB setiap hari, menurut Bild.

Kerajaan mempromosikan penghalalan ganja sebagai tamparan terhadap perdagangan dadah haram. Niatnya adalah untuk mencipta “alternatif kepada pasaran gelap,” Menteri Kesihatan Jerman Karl Lauterbach menyatakan pada Februari. Undang-undang itu berkuat kuasa pada 1 April.

“Dari sudut pandangan kami, undang-undang seperti yang ditulis adalah bencana,” kata Katja Seidel, seorang terapist di pusat rawatan ketagihan dadah Tannenhof Berlin-Brandenburg kepada AFP pada April.

Profesor Ray Walley dari Jawatankuasa Berdiri Pakar Perubatan Eropah juga memberi amaran pada tahun lalu bahawa “bukti menunjukkan bahawa ganja adalah dadah yang boleh menyebabkan ketagihan dengan banyak bahaya.” Pada April, beliau berkata bahawa perubahan di Jerman akan “meningkatkan penggunaan dan kesihatan yang berkaitan dengan bahaya, terutamanya di kalangan belia.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.