Helikopter Tentera Laut Jepun Berlanggar Menyebabkan Kematian

(SeaPRwire) –   Satu ahli krew diselamatkan dari Lautan Pasifik dan tujuh lagi masih hilang selepas satu latihan terganggu

Dua helikopter tentera laut Jepun terhempas di udara pada Ahad, membunuh satu ahli krew dan melemparkan tujuh lagi ke dalam perairan luas Lautan Pasifik. Kemalangan itu berlaku setahun selepas sepuluh askar Jepun mati dalam kejadian serupa.

Dua helikopter Mitsubishi SH-60K berada dalam latihan anti-kapal selam pada Sabtu malam berhampiran pulau Izu yang terpencil, kira-kira 500 kilometer selatan Tokyo. Komunikasi dengan satu helikopter hilang pada kira-kira 10:38 malam, dan perhubungan dengan helikopter kedua hilang kira-kira 25 minit kemudian, menurut siaran NHK Jepun.

Penyelamat yang dihantar ke tempat kejadian “spotted apa yang dipercayai sebagai bahagian pesawat di laut, dan kami percaya bahawa dua helikopter terhempas,” kata Menteri Pertahanan Jepun Minoru Kihara kepada wartawan pada Ahad. Dalam temu bual lanjutan, menteri itu mengesahkan bahawa mayat satu ahli krew telah diselamatkan, dan tujuh lagi masih hilang.

“Perekam penerbangan sedang dianalisis,” kata Ketua Staf Angkatan Laut Pertahanan Diri Jepun (JMSDF) Ryo Sakai kepada wartawan, menambah bahawa krew helikopter ketiga yang mengambil bahagian dalam latihan sedang diwawancara.

Kemalangan itu berlaku hanya lebih daripada setahun selepas helikopter UH-60JA yang dikendalikan oleh Angkatan Pertahanan Diri Darat Jepun terhempas di luar Pulau Miyako, kira-kira separuh jalan antara pulau Jepun Okinawa dan Taiwan. Sepuluh askar mati dalam kemalangan itu, dan tidak pernah diketahui sama ada helikopter itu terhempas ke laut kerana kegagalan teknikal atau kesilapan juruterbang.

Pasukan Amerika Syarikat di Jepun juga mengalami rentetan kemalangan udara dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Lapan anak kapal AS terbunuh apabila pesawat V-22 Osprey mereka terhempas di luar pulau Yakushima pada Disember, dan lima cedera apabila Osprey terhempas di terumbu luar Okinawa pada 2016. Selain dua kemalangan di Jepun, AS kehilangan 11 Ospreys kepada kemalangan dan kegagalan sejak 2007.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.