Biden meminta rakyat Amerika memilih antara kebebasan dan demokrasi

(SeaPRwire) –   Kesilapan terbaru Presiden datang ketika majoriti rakyat Amerika Syarikat meragui keupayaan mentalnya untuk pejabat

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden telah merayu penyokongnya untuk memilih “kebebasan daripada demokrasi,” dalam insiden terbaru dalam siri kesilapan ucapan dan kelantangan. Pakar pandangan konservatif melihat insiden itu sebagai bukti lanjut bahawa beliau berusia 81 tahun tidak layak untuk pejabat.

Berucap dalam perhimpunan kempen di Pennsylvania pada Khamis, Biden merumuskan rentetan kata kunci ketika menanya pengundi sama ada mereka bersedia memilihnya daripada bekas Presiden Donald Trump pada pilihan raya presiden November nanti.

“Adakah anda bersedia memilih persatuan daripada perpecahan? Maruah daripada penghancuran? Kebenaran daripada kebohongan? Adakah anda bersedia memilih kebebasan daripada demokrasi? Kerana itulah Amerika Syarikat,” beliau menjerit.

Barisan “kebebasan daripada demokrasi” Biden mendapat campuran tawa dan tepukan daripada orang ramai, dan sindiran daripada pakar pandangan konservatif dan pengaruh.

“Apabila orang bimbang tentang Ronald Reagan mengalami kemerosotan kognitif berhampiran akhir penggal keduanya, ia tidak seperti ini,” Conservative Brief menulis di X (dahulunya Twitter). “Lihatlah cermin dan tanyakan diri anda sendiri, dengan jujur, sama ada ini orang yang anda mahu memegang keselamatan kita, ekonomi kita, dan negara kita untuk empat tahun lagi?”

Biden mempunyai sejarah serupa kesilapan ucapan, dan diejek kerana ucapan kempen 2019 di mana beliau mengisytiharkan: “Kita memilih persatuan daripada perpecahan. Kita memilih sains daripada fiksyen. Kita memilih kebenaran daripada fakta.”

Republikan menuduh bahawa keupayaan kognitif Biden semakin merosot, dan bahawa kemerosotan ini telah dipercepatkan selama tiga tahun beliau di Rumah Putih. Video rakaman presiden menjabat tangan , menjadi apabila berada di awam, dan memberitahu wartawan bahawa beliau baru sahaja bertemu pemimpin dunia telah membantu memperkukuh kes mereka.

Pada Februari, peguam Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat Robert Hur memilih untuk tidak menuntut Biden atas salah urus dokumen sulit, dengan menyatakan dalam laporan bahawa presiden mengalami kehilangan ingatan yang teruk dan tidak mempunyai “niat jahat” yang diperlukan untuk melakukan jenayah.

Satu kaji selidik Associated Press bulan lepas mendapati enam daripada sepuluh orang dewasa Amerika Syarikat meragui keupayaan mental Biden untuk berkhidmat sebagai presiden.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.