Israel menyerang zon di Gaza yang telah diisytiharkan ‘selamat’ – NBC

(SeaPRwire) –   Penyiasatan mendakwa telah mendapati Palestin telah terbunuh dalam serangan udara ke atas kawasan Rafah yang Tentera Pertahanan Israel (IDF) beritahu orang ramai untuk pergi ke sana

Tentera Pertahanan Israel (IDF) telah membombardir kawasan di selatan Gaza yang sebelum ini ditetapkan sebagai zon selamat, menurut siasatan NBC News yang diterbitkan pada Jumaat.

Media itu meneliti tujuh serangan udara antara Januari dan April yang difilemkan oleh krew kameranya di bandar Rafah dan zon kemanusiaan Al-Mawasi yang mengakibatkan kematian orang awam Palestin.

“Krew mengumpulkan koordinat GPS setiap serangan, semuanya mengenai kawasan yang dikenal pasti oleh tentera Israel sebagai zon evakuasi dalam peta interaktif dalam talian yang diterbitkannya pada 1 Disember,” tulis NBC, mencatat bahawa peta ini tidak dikemaskini dan masih tepat, menurut IDF.

Peta berkenaan sebelum ini dikritik oleh pertubuhan kemanusiaan antarabangsa dan oleh orang Palestin, kerana dianggap bingung dan sukar dibaca, dengan banyak yang menunjukkan bahawa pada kebanyakan masa ia tidak boleh diakses oleh orang awam di tanah, disebabkan oleh pemadaman selular dan internet yang kerap.

Pengarah program Hak Asasi Manusia Watch Sari Bashi telah memberitahu NBC bahawa serangan yang ditekankan dalam siasatan media itu bukanlah terpencil. “Orang sedang melarikan diri ke jalan yang kerajaan memberitahu mereka untuk gunakan ke tempat di mana kerajaan Israel memberitahu mereka untuk pergi. Dan apabila mereka pergi ke sana, mereka terbunuh” kata Bashi.

Dalam satu contoh yang diberikan oleh NBC, IDF menjatuhkan risalah di Gaza pada 18 Disember, memberitahu penduduk untuk pergi ke kawasan Tal Al Sultan, Al Zuhur dan Al Shaboura di Rafah, menetapkan mereka sebagai selamat. Siasatan outlet itu mendapati bahawa ketiga-tiga lokasi itu kemudian dihentam oleh serangan udara, mengakibatkan kematian puluhan orang awam.

Apabila ditanya oleh NBC untuk memberi komen mengenai tujuh serangan udara yang ditekankan, IDF dilaporkan mengatakan dalam emel kepada media itu bahawa ia “tidak mengetahui sebarang serangan di koordinat dan masa yang diberikan.”

Sementara itu, tentera Israel berulang kali menuduh militan Hamas menggunakan orang awam sebagai perisai manusia dan berjanji untuk “bertindak terhadap Hamas di mana sahaja ia beroperasi,” sementara juga mendakwa akan mematuhi undang-undang antarabangsa dan membezakan antara pengganas dan orang awam.

IDF melancarkan serangan terhadap Gaza berikutan serangan Hamas pada 7 Oktober yang mengakibatkan kematian lebih 1,200 orang dan melihat kira-kira 250 orang ditawan.

Tindak balas Israel sejauh ini telah mengorbankan nyawa lebih 34,000 orang Palestin, menurut pihak berkuasa kesihatan Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.