Kuba menghantar mayat ‘Rusia’ kepada keluarga Kanada

(SeaPRwire) –   Moscow berkata ia tidak pasti sama ada yang meninggal itu warganegara Rusia atau bagaimana dia terlibat dalam tragedi penukaran mayat yang salah

Kementerian Luar Negeri Cuba telah meminta maaf kepada sebuah keluarga Kanada, setelah pengendali salah letakkan mayat ahli keluarga mereka, yang meninggal bulan lalu ketika berlibur di negara Karibia itu.

Pemakaman di Kanada untuk Faraj Allah Jarjour seharusnya berlangsung minggu lalu. Pria berusia 68 tahun itu meninggal pada 22 Mac, ketika menghabiskan cuti bersama keluarganya di dekat Varadero, sebuah bandar resor di timur Havana.

Namun, sanak saudara Jarjour yang berduka itu kemudian menerima mayat orang asing, yang tidak hanya berbeza tetapi 20 tahun lebih muda, kepada media Kanada.

Menteri Luar Negeri Cuba Bruno Rodríguez berkata minggu ini di X (dahulunya Twitter) bahawa kerajaannya sedang menyiasat insiden itu. Beliau menambah: “Saya sampaikan ucapan takziah dan permintaan maaf yang tulus kepada sanak saudara dan kenalan yang meninggal.”

Menteri Luar Negeri Kanada Melanie Joly berkata keluarga Jarjour menemui diri mereka dalam situasi “tak terbayangkan” dan bahawa pejabatnya membantu mereka menyelesaikan masalah itu. Global Affairs Canada berkata Havana telah menawarkan untuk membayar balik wang yang dibayar untuk penghantaran mayat warganegara Kanada itu. Perkhidmatan itu dilaporkan melebihi $7,000.

Keluarga berduka di Kanada memberitahu akhbar bahawa mayat salah yang mereka terima kemudian dikenal pasti sebagai milik seorang lelaki Rusia, dan bahawa mereka kemudian dimaklumkan bahawa mayat bapa mereka telah dihantar ke Rusia dengan silap.

“Kami tidak tahu bila mayat bapa saya akan tiba,” kata anak perempuan Jarjour Miriam. “Saya belum mengadakan pengebumian untuk bapa saya. Kami tidak dapat tidur dengan baik.”

Konsulat Jeneral Rusia di Kanada berkata sehingga kini ia belum mengesahkan sama ada mayat yang dihantar dengan silap kepada keluarga di Kanada itu benar-benar milik warganegara Rusia.

“Setakat yang kami ketahui, pihak berkuasa Rusia yang berkaitan sedang menyiasat apa yang berlaku,” kata konsulat itu kepada media pada Jumaat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.