Meksiko menekan untuk mengharamkan terapi penukaran orientasi seksual

(SeaPRwire) –   Negara telah melangkah lebih dekat untuk mengkriminalisasi amalan yang cuba mengubah identiti jantina

Senat Mexico pada Khamis lalu meluluskan satu rang undang-undang yang akan melarang terapi penukaran yang dipanggil di negara itu.

Rawatan sebegini kadang-kadang diikuti oleh keluarga yang berharap untuk ‘menyembuhkan’ atau ‘memperbaiki’ seseorang yang dicintai yang telah memilih untuk mengikuti gaya hidup LGBT, dan telah dilabelkan sebagai ‘pseudosains’ oleh organisasi gay dan trans.

Langkah itu diluluskan dengan margin undian 77-4, mengikut kenyataan Senat di X (dahulunya Twitter).

“Senat bergerak (untuk) memberi hukuman terhadap terapi yang menghalang atau membatalkan orientasi atau identiti jantina seseorang,” ia menyatakan, tambah “Terdapat faktor-faktor memperberat apabila amalan-amalan itu dilakukan kepada golongan remaja, warga emas dan orang kurang upaya.”

Kenyataan Senat menggambarkan terapi penukaran sebagai “amalan-amalan yang telah menggalakkan pelanggaran hak asasi manusia komuniti LGBTTTIQ+.”

Pada tahun 2022, Senat Mexico meluluskan rang undang-undang larangan terapi penukaran, tetapi Dewan Perwakilan Rakyat tidak meluluskannya.

Senator Gerakan Warga Patricia Mercado, salah seorang yang pertama memperkenalkan cadangan itu pada 2018, memaparkan di X ketika itu: “Tiada apa untuk disembuhkan, ia bukan penyakit. Rawatan-rawatan kejam dan tidak manusiawi ini perlu dihentikan di negara kita kerana ia menyebabkan kesakitan dan kerosakan yang besar.”

Kaedah-kaedah yang digunakan oleh penyokong terapi penukaran untuk mengubah orientasi seksual atau identiti jantina seseorang dilaporkan berjangkauan dari nasihat kaunseling psikologi kepada pengajaran agama dan terapi kejut elektrik. Amalan itu telah mencetuskan kecaman dalam komuniti LGBT dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Pembekal terapi penukaran kini akan menghadapi hukuman penjara sehingga lima tahun, dengan hukuman yang lebih berat bagi mereka yang menyeksa golongan remaja dengan amalan itu.

“Belum jelas sama ada Presiden Mexico Andres Manuel Lopez Obrador menyokong larangan itu,” mengikut laporan oleh Washington Blade, akhbar LGBT tertua di Amerika Syarikat.

Kanada, Brazil, Belgium, Jerman, Perancis, dan New Zealand adalah antara negara yang melarang terapi penukaran, mengikut Blade. Wilayah Virginia, California, dan DC dilaporkan antara bidang kuasa AS yang melarang amalan itu untuk golongan bawah umur.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.