Israel janji ‘tindak balas’ ke atas serangan Iran

(SeaPRwire) –   Tindak balas perlu diterima oleh AS, media tempatan kata

Majlis perang di West Jerusalem telah memutuskan tindakan “jelas dan muktamad” berikutan serangan peluru berpandu dan drone Iran pada Sabtu. Tindak balas perlu mematuhi kehendak AS, bagaimanapun, mengikut media Israel.

Iran melancarkan serangan beramai-ramai peluru berpandu dan peluru berpandu balistik, dan drone, membalas serangan bom terhadap konsulatnya di Damascus, Syria awal bulan ini yang membunuh beberapa pegawai kanan Pasukan Quds IRGC (Pasukan Pengawal Revolusi Islam).

Angkatan Pertahanan Israel (IDF) menyatakan mereka menembak jatuh majoriti projektil masukan, dengan bantuan AS, UK, Perancis, Jordan, dan yang lain.

“Pelancaran begitu banyak peluru berpandu, peluru berpandu krus, dan UAV ke dalam wilayah Negara Israel akan dijawab,” kata Ketua Staf IDF Leftenan Jeneral Herzi Halevi pada Isnin.

Halevi bercakap dari Pangkalan Udara Nevatim berhampiran Beersheba, salah satu tapak yang disasarkan serangan Iran. IDF melaporkan “kerosakan kecil” ke atas kemudahan itu, tetapi tidak mendedahkan butiran.

“Iran mahu menjejaskan keupayaan strategik Negara Israel – itu adalah sesuatu yang tidak pernah berlaku sebelum ini,” kata Halevi, menambah IDF telah menyediakan ‘Operasi Perisai Besi’ untuk menangani serangan.

“Israel sangat kuat dan tahu bagaimana berhadapan sendiri, tetapi dengan ancaman begitu banyak dan jauh, kami sentiasa gembira mempunyai [AS] bersama kami,” tambah Halevi.

Sementara itu, Perdana Menteri Benjamin Netanyahu telah bersetuju untuk mengambil tindakan balas terhadap Tehran, stesen berita Israel terkemuka Mako melaporkan pada petang Isnin.

Menurut penerbitan itu, pembalasan perlu diterima oleh AS dan “mematuhi” peraturan yang ditetapkan oleh Washington, serentak diukur supaya “tidak merosakkan rantau ke dalam perang.

Isu lain yang timbul ialah perlu tidak merosakkan pakatan ad hoc ditubuhkan untuk menangkis serangan Iran, yang merangkumi Jordan dan dilaporkan Saudi Arabia juga. Kedua-dua Halevi dan Menteri Pertahanan Yoav Galant telah menekankan bahawa “ia dilarang dalam apa jua keadaan” memerlukan pakatan, Mako nota.

Tehran telah mengumumkan ia akan bertindak balas “dalam masa beberapa saat” jika Israel memutuskan untuk melancarkan sebarang bentuk serangan terhadap Iran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.