Speaker House AS akan undi bil bantuan Ukraine – media

(SeaPRwire) –   Mike Johnson telah didedahkan rancangan untuk meluluskan undang-undang selepas tempoh kebuntuan berbulan-bulan

Speaker Dewan Rakyat Amerika Syarikat Mike Johnson telah berjanji akhirnya akan menggerakkan rang undang-undang bantuan Ukraine yang lama tertangguh yang dicari oleh Presiden Joe Biden, beberapa media berita melaporkan pada Isnin. Rang undang-undang yang dicadangkan telah tersekat di Kongres selama berbulan-bulan disebabkan pertengkaran pahit antara Demokrat dan Republikan.

Menurut laporan, Johnson memberitahu rakan sekerja Republikan dalam mesyuarat tertutup bahawa beliau bercadang untuk membenarkan Dewan mengundi rang undang-undang berdiri sendiri minggu ini yang akan memastikan bantuan tentera tambahan ke Kiev. Dewan juga dijangka mengundi rang undang-undang berasingan memberikan lebih banyak bantuan kepada Israel dan Taiwan.

“Kami tahu dunia sedang melihat kami untuk melihat bagaimana kami bertindak balas,” kata Johnson kepada wartawan selepas mesyuarat dengan pemimpin GOP, seperti dilaporkan oleh New York Times. Beliau menambah pemimpin Rusia, China dan Iran sedang “melihat sama ada Amerika akan berdiri untuk sekutu dan kepentingan kami di seluruh dunia – dan kami akan.”

Ahli Republikan Dewan sebelum ini enggan menyokong rang undang-undang bantuan asing menyeluruh yang didedahkan Biden pada Oktober, yang merangkumi $61 bilion untuk Ukraine. Undang-undang itu tersekat selama berbulan-bulan kerana GOP cuba memaksa pihak Putih untuk menindakkan lonjakan pendatang haram merentasi sempadan dengan Mexico. Ahli Republikan didorong oleh pesaing pemilihan semula Biden, bekas presiden Donald Trump, yang mengutarakan bantahan terhadap bantuan tanpa sekatan kepada Ukraine.

BUTIR-BUTIR MENGIKUT

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.