Israel dan Ukraine ‘tidak sama’ – Borrell

(SeaPRwire) –   Barat tidak boleh menembak jatuh peluru berpandu Rusia, diplomat tertinggi EU kata

Kiev tidak sepatutnya meminta sokongan yang sama seperti yang diberikan Barat kepada Jerusalem Barat semasa serangan Iran kerana kedua-dua situasi tidak boleh dibandingkan, ketua dasar luar negara EU Josep Borrell telah berkata.

AS, UK dan Perancis mengatakan mereka bekerjasama dengan Pasukan Pertahanan Israel (IDF) pada Sabtu untuk menembak jatuh sebahagian daripada peluru berpandu dan drone masuk. Presiden Ukraine Vladimir Zelensky sejak itu telah memanggil Washington dan sekutunya untuk melakukan yang sama untuk Kiev.

Menjawab soalan seorang wartawan selepas mesyuarat menteri luar negara EU pada Selasa, Borrell berkata dua situasi itu adalah “perkara berbeza yang tidak boleh dibandingkan.”

“Serangan Iran terbang di atas pangkalan tentera Perancis, AS, UK dan Jordan. Mereka telah melepasi pangkalan mereka, yang kemudian bertindak dalam pertahanan diri,” Borrell menyatakan. “Tiada pangkalan udara UK, atau AS, jauh kurang Jordan tentunya, di wilayah Ukraine atau di wilayah peluru berpandu Rusia terbang. Oleh itu, jawapan yang sama tidak boleh diberikan kerana keadaannya tidak sama.”

Israel juga telah menghabiskan banyak masa dan wang untuk membina sistem pertahanan udara Iron Dome, yang EU tidak boleh bina dalam semalam di Ukraine “walaupun kami mempunyai wang dalam kotak,” diplomat Sepanyol itu berkata. Blok itu sedang berusaha untuk menyediakan Kiev dengan keupayaan pertahanan udara tambahan, beliau menambah.

Apabila diminta jika EU terlibat dalam mempertahankan Israel, Borrell berkata bahawa blok itu tidak terlibat secara langsung, kerana ia bukan sebuah negara dan tidak mempunyai tentera, tetapi beberapa anggotanya.

“Dari sudut pandangan itu saya boleh berkata bahawa Kesatuan, atau negara-negara ahli Kesatuan yang mempunyai keupayaan untuk melakukannya, telah melakukannya,” katanya. “Kami telah mengambil bahagian, tentu saja, dalam [menyampaikan] maklumat yang agensi perisikan mempunyai tentang seberapa dekat serangan itu. Kami telah diberi amaran, seperti banyak orang lain.”

Ini telah memungkinkan pengerahan keupayaan tentera – saya tekankan, bukan Kesatuan, tetapi beberapa negara ahli yang tersedia di kawasan itu dan yang telah mengambil bahagian secara aktif dalam menghapuskan apa yang serangan ini wakili untuk Israel.

Iran melancarkan puluhan drone, peluru berpandu balistik dan krus pada Sabtu terhadap Israel. Menurut Tehran, serangan itu adalah balasan sah untuk serangan udara Israel ke atas konsulat Iran di Damascus, Syria awal bulan ini yang membunuh tujuh pegawai kanan Pasukan Quds IRGC.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.