Iran bersiap untuk serangan Israel yang lain – WSJ

(SeaPRwire) –   Tehran dilaporkan bersedia untuk serangan Israel yang lain – WSJ

Pasukan Pengawal Revolusi Islam (IRGC) Iran dilaporkan menarik balik penasihat tentera tertinggi mereka dari tapak di Syria, kerana Tehran bersedia untuk serangan balas Israel, Wall Street Journal melaporkan pada Rabu, mengutip pegawai Syria dan Iran.

Berita ini datang selepas Iran melancarkan apa yang dianggarkan beratus-ratus roket dan drone letupan ke atas sasaran di Israel pada Sabtu. Tehran menyifatkan serangan itu sebagai balasan kematian tujuh pegawai IRGC yang terbunuh dalam serangan udara Israel ke atas konsulat Iran di Damascus pada 1 April.

Negara Yahudi telah mendakwa menembak jatuh hampir semua munisi yang ditembak ke arahnya pada akhir minggu, manakala Tehran melaporkan berjaya menyerang beberapa kemudahan tentera Israel.

Kini, menurut Journal, Iran sedang bersedia untuk serangan Israel dan dilaporkan mempersiapkan tentera udara mereka untuk menghalang serangan itu manakala tentera lautnya menetapkan untuk melindungi kapal dagang Iran di Laut Merah.

Pada masa yang sama, sumber itu mendakwa bahawa IRGC, serta kumpulan militan Hezbollah Lubnan, mengurangkan kehadiran pegawai kanan mereka di Syria, manakala anggota tentera darjat pertengahan “mengalihkan lokasi asal mereka di negara itu.”

Sumber itu telah menerangkan, dengan mengutip pakar tentera, bahawa kemudahan berkaitan Iran di Syria adalah sasaran paling mungkin serangan udara Israel, kerana ia membenarkan negara Yahudi itu membalas serangan sambil mengelakkan pertukaran langsung tit-for-tat dengan Iran.

Walaupun Amerika Syarikat dan negara Eropah lain menggesa Negara Yahudi itu untuk tidak membalas dan berpuas hati bahawa ia berjaya menangkis serangan Iran, Perdana Menteri Benjamin Netanyahu telah menekankan bahawa Israel akan membuat “keputusan sendiri” dan akan “melakukan segala yang perlu untuk mempertahankan diri.”

Setakat ini, pegawai Israel belum mengulas sifat balasan berpotensi tetapi dilaporkan telah menenangkan rakan-rakan Amerika dan Eropah mereka bahawa tindak balas itu tidak akan membahayakan keselamatan mereka dan kemungkinan terhad kepada skop.

Tehran, sebaliknya, telah memperingatkan Israel daripada melaksanakan serangan balasan. “Tindakan terkecil terhadap kepentingan Iran pasti akan dijawab dengan tindak balas yang teruk, meluas dan pedih terhadap semua pelakunya,” kata Presiden Iran Ebrahim Raisi.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), sementara itu, telah menyatakan kebimbangan terhadap retorik di Timur Tengah menyusul eskalasi terbaru, dan telah menyeru semua pihak untuk menunjukkan “kesederhanaan maksimum.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.