Bank Pusat Eropah mengatakan AI mencipta, bukan membunuh pekerjaan

(SeaPRwire) –   Penggunaan AI berkaitan dengan pengurangan gaji, menurut kajian terbaru yang diterbitkan

Penggunaan meluas kecerdasan buatan dan teknologi berkaitan telah menyebabkan peningkatan pekerjaan manusia, tetapi pengurangan gaji, menurut buletin penyelidikan yang diterbitkan oleh Bank Pusat Eropah pada Selasa.

Bertajuk “Laporan tentang AI mengakhiri buruh manusia mungkin sangat diperbesar-besarkan,” kertas ini bertujuan untuk menentang ketakutan AI memusnahkan pasaran buruh dengan data dari 16 negara Eropah yang diambil antara 2011 dan 2019.

Semasa ledakan pembelajaran dalam 2010-an, pekerjaan yang mungkin lebih terdedah kepada teknologi berdayasandarkan AI sebenarnya meningkatkan bahagian pekerjaan mereka di Eropah,” kata kertas itu, mengakui bahawa “juri masih belum keluar” sama ada corak itu akan kekal benar di masa hadapan.

Bahagian pekerjaan sektor ekonomi paling terdedah kepada AI meningkat, menurut penyelidikan Bank Pusat Eropah, dengan kedudukan berkemahiran tinggi – dan terutamanya yang dipegang oleh pekerja muda – melihat peningkatan terbesar. Pendedahan kepada AI dua kali lebih cenderung untuk memberi manfaat kepada pekerja dalam satu pertiga terbawah umur penduduk, menunjukkan penyelidikan itu.

Walau bagaimanapun, sekurang-kurangnya satu kajian yang dikutip dalam kertas itu menunjukkan bahawa majikan individu dalam sektor terdedah kepada AI itu mengurangkan perekrutan untuk kedudukan bukan berkaitan AI – dan perekrutan umumnya. Kesan kepada pekerjaan berkemahiran rendah dan sederhana kurang ketara, dengan tiada petunjuk bahawa perisian menggantikan kedudukan berat rutin, walaupun kajian awal yang disebut oleh penulis mencadangkan banyak pekerjaan ini mungkin telah hilang pada tahun-tahun sebelumnya kepada bentuk automasi yang kurang maju.

Walaupun dua daripada tiga kajian yang dikaji dalam kertas itu tidak menunjukkan hubungan bermakna antara pendedahan AI dan gaji, ketiga mendapati ” kesan neutral hingga sedikit negatif” ke atas pendapatan manusia, mendedahkan bahawa pekerjaan paling terdedah kepada AI menunjukkan pertumbuhan gaji yang lebih teruk daripada mereka yang terlindung daripada teknologi itu.

Penulis mengakui bahawa tahap gangguan pasaran buruh oleh AI berbeza secara signifikan antara negara, dengan sesetengah – kertas itu tidak menamakan yang mana – terjejas secara buruk oleh automasi berdayasandarkan AI, berbanding corak lebih besar.

Pembangunan dan penggunaan AI dan teknologi berkaitan yang berterusan dan tidak dapat diramalkan bermakna “kebanyakan kesan mereka terhadap pekerjaan dan gaji – dan oleh itu pertumbuhan dan keadilan – masih belum dilihat,” menurut penyelidik.

ECB mempunyai sebabnya sendiri untuk meramalkan masa depan cerah untuk AI, selepas mengumumkan dalam pos blog September bahawa ia akan mengkaji penggunaan teknologi itu dalam pemodelan ekonomi dan penghancuran data, memberi maklumat segala sesuatu dari analisis ekonomi rutin ke proses membuat keputusan penting.

Ketua Pegawai Perkhidmatan bank itu Myriam Moufakkir berjanji ketika itu untuk ” mempercepatkan” penggunaan AI merentasi semua aplikasi untuk mengekalkan ECB “moden dan inovatif” sambil melindungi privasi dan hak undang-undang lain entiti yang terlibat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.