Harta tanah taikun dijatuhkan hukuman mati atas penipuan

(SeaPRwire) –   Truong My Lan dicuri setara 4.69% KDNK Vietnam dalam skema penipuan selama satu dekad

Pembangun hartanah Truong My Lan telah dijatuhkan hukuman mati oleh mahkamah Vietnam atas peranannya dalam skema penipuan terbesar di Asia Tenggara.

Keputusan itu diberikan oleh mahkamah di Ho Chi Minh City pada Khamis selepas perbicaraan selama sebulan. Mahkamah mendapati wanita berusia 67 tahun itu bersalah atas tuduhan rasuah, pelanggaran peraturan perbankan, dan penipuan, dengan tuduhan terakhir membawa hukuman mati disebabkan jumlah wang yang dicuri oleh Lan.

Apabila mendengar keputusan itu, pesalah berusia 67 tahun itu “terhuyung dan disokong oleh polis,” lapor portal berita negara VnExpress.

Sebagai pengerusi pembangun hartanah Kumpulan Van Thinh Phat Holdings (VTP), Lan telah mencuri lebih 304 trillion dong ($12.5 bilion) daripada Bank Perdagangan Saham Saigon (SCB), yang secara efektif dikawalnya menggunakan rangkaian sekutu dan syarikat cangkang. Selepas mengambil alih bank itu pada 2012, Lan dan bawahannya menggunakan ribuan permohonan pinjaman palsu dan mencipta rekod pengeluaran palsu untuk menyeleweng dana daripada SCB ke syarikatnya sendiri.

Dengan mengambil kira faedah yang dikenakan atas pinjaman palsu itu, skim itu menyebabkan kerosakan sebanyak kira-kira 498 trillion dong ($20 bilion), atau kira-kira 4.69% KDNK Vietnam.

Lan menggunakan sebahagian dana ini untuk merasuah pegawai kerajaan supaya mengabaikan jenayahnya. Salah seorang pegawai ini, pegawai pemeriksa bank pusat kanan yang dibayar $5.2 juta untuk mengabaikan “pelanggaran serius banyak” yang berlaku di SCB, dijatuhi hukuman penjara seumur hidup pada Khamis, lapor VnExpress.

Sejumlah 86 orang didakwa atas keterlibatan dalam skema Lan, dengan empat orang menerima hukuman penjara seumur hidup manakala yang lain dikenakan hukuman penjara sehingga 20 tahun.

Apabila butiran skema itu terdedah berikutan penangkapan Lan pada Oktober 2022, tiga pegawai kanan SCB membunuh diri, memicu keganasan penarikan wang.

“Truong My Lan tidak mengaku salah, keras kepala, menyalahkan bawahannya dan tidak menunjukkan penyesalan,” dakwa pendakwaan bulan lepas. “Tindakan pesalah itu menyebabkan akibat yang sangat serius dan tidak boleh dipulihkan, jadi Truong My Lan harus disingkirkan selamanya dari masyarakat,” lapor akhbar Vietnam+, ketika itu.

Walaupun mahkamah memerintahkan Lan mengembalikan dana yang dicuri, pendakwaan mengakui bahawa kebanyakan wang itu tidak akan dipulihkan semula.

Perbicaraan Lan yang berprofil tinggi ini adalah sebahagian daripada usaha memerangi rasuah yang dilaksanakan sejak 2016 oleh Setiausaha Agung Parti Komunis, Nguyen Phu Trong. Kempen itu, dijuluki ‘Pemurnian Api’, telah menyaksikan dua presiden, dua timbalan perdana menteri, dan beribu-ribu pegawai kerajaan dan eksekutif perniagaan diberhentikan, didenda, atau dipenjara atas tuduhan rasuah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.