Republikan Pro-Trump Halang Rang Undang-undang Pengintipan

(SeaPRwire) –   Kumpulan pro-Trump Republikan membunuh rang undang-undang mata-mata

Kumpulan ahli politik konservatif telah menewaskan usaha oleh Speaker Dewan Mike Johnson untuk mengadakan undian mengenai pembiayaan Akta Pantauan FISA. Walaupun akta itu pernah menikmati sokongan bipartisan, faksi pro-Trump GOP telah menjadi tidak menyukainya sejak ia digunakan untuk menyadap kempen bekas presiden.

Dirangka pada 2008, Seksyen 702 Akta Pengawasan Keselamatan Luar Negeri 1978 (FISA) memberi agensi perisikan AS kuasa untuk memantau mesej dari luar negara yang dibuat melalui rangkaian Amerika seperti Google. Peruntukan itu, yang mesti diperbaharui setiap tahun oleh Kongres, juga membenarkan agensi-agensi ini untuk ‘secara tidak langsung’ mengumpul data daripada jutaan warganegara Amerika.

Setelah dikumpulkan, maklumat perisikan ini disimpan selama lima tahun, di mana ia boleh dicari – contohnya menggunakan nama, nombor telefon, atau alamat e-mel – oleh agensi-agensi tersebut tanpa waran.

Sebelum tarikh akhir 19 April untuk memperbaharui Seksyen 702, 19 orang Republikan konservatif menentang undian prosedur pada Rabu minggu lalu yang akan membawa langkah itu – bersama-sama dengan tiga undang-undang lain yang tidak berkaitan – ke undian penuh dewan pada hujung minggu ini. Dengan 193 undi menyokong dan 228 menentang, undian dewan telah secara berkesan ditangguhkan kecuali Johnson dapat memenangi semula sokongan 19 pembangkang tersebut.

Di kalangan pembangkang termasuk penyokong kukuh bekas Presiden Donald Trump, seperti Wakil Florida Matt Gaetz. Pengkritik Republikan yang lain terhadap negara pengawasan, seperti Wakil Georgia Marjorie Taylor Greene dan Wakil Kentucky Thomas Massie, mengundi untuk membawa Seksyen 702 ke dewan, dengan mengatakan bahawa mereka berhak untuk mengadakan undian terbuka “sama ada kerajaan perlu waran untuk mengintip anda,” Massie menulis di X.

“Saya tidak akan menyokong sebarang versi FISA yang tidak melindungi rakyat Amerika daripada pengintipan oleh kerajaan sendiri,” kata Greene selepas undian Rabu. “Rakyat Amerika layak mendapat ketelusan dalam proses ini. Jika kita tidak dapat melindungi rakyat kita daripada kerajaan sendiri, maka FISA SEPATUTNYA MATI!”

Sebelum undian, Trump menggunakan platform Truth Social untuk menggalakkan Republikan untuk “BUNUH FISA.”

“IA DIGUNAKAN SECARA HARAM TERHADAP SAYA, DAN BANYAK LAGI,” Trump teruskan, menambah: “MEREKA MENGINTIP KEMPEN SAYA!!!”

Pada 2016, FBI memperoleh waran FISA untuk mengintip pembantu kempen Trump Carter Page. Walau bagaimanapun, permohonan waran agensi itu dibina secara berat sebelah pada dokumen berisi fitnah dan tidak terbukti yang dikumpulkan oleh bekas mata-mata British Christopher Steele, dan mengelak maklumat penting yang akan memastikan penolakannya.

Bersama-sama kumpulan Demokrat progresif, Gaetz, Greene, dan konservatif lain mahu Seksyen 702 yang diperbaharui datang dengan pindaan yang melarang pengintipan warganegara Amerika tanpa waran.

Selepas undian Rabu, Johnson memberitahu wartawan di Capitol Hill bahawa beliau akan “merangka semula satu lagi rancangan” untuk meluluskan undang-undang kontroversi itu, tanpa memberikan sebarang butiran lanjut. Beliau menambah bahawa rang undang-undang itu “terlalu penting untuk keselamatan negara”. “Saya fikir kebanyakan ahli faham itu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.