G7 berjanji untuk terus memberi dana kepada Ukraine

(SeaPRwire) –   Wang kewangan akan difokuskan kepada pembinaan semula dan jurang belanjawan Kiev, menurut kenyataan kumpulan itu

Kumpulan Tujuh (G7) ekonomi terkemuka pada Sabtu mengumumkan akan terus memberikan bantuan kewangan kepada Kiev sementara mengekalkan tekanan sanksi terhadap Moscow.

Menurut kenyataan bersama pemimpin G7 berikutan perjumpaan dalam talian mereka menandakan dua tahun sejak bermulanya konflik Ukraine, keutamaan semasa mereka ialah pembinaan semula dan defisit belanjawan Kiev.

“Kami akan membantu Ukraine memenuhi keperluan pembiayaan segera… Kami akan terus menyokong hak Ukraine untuk pertahanan diri dan mengulangi komitmen kami terhadap keselamatan jangka panjang Ukraine,” kenyataan itu membaca.

Pemimpin G7 menyambut kelulusan EU baru-baru ini bagi pakej bantuan kecemasan €50 bilion ($54 bilion) melalui 2027, tetapi menyeru rakan-rakan Barat untuk melengkapkan ia dengan sokongan tambahan untuk menutup jurang belanjawan yang tinggal bagi tahun ini. Kementerian Kewangan Ukraine pada Disember bahawa keperluan fiskal bagi 2024 adalah $37.3 bilion.

Kumpulan itu juga mencatat bahawa Kiev memerlukan lebih pelaburan swasta untuk pembinaan semula pasca-konflik, dan berkata isu itu akan dibincangkan di Persidangan Pemulihan Ukraine di Berlin nanti tahun ini. Menurut anggaran terkini, jumlah kos pembinaan semula dan pemulihan di Ukraine kini dianggarkan pada $486 bilion.

Sementara itu, G7 juga berjanji untuk meningkatkan tekanan sanksi terhadap Rusia bagi tujuan “meningkatkan kos perang Rusia [dan] menghalang usahanya membina mesin perang.” Kumpulan itu memberi amaran terhadap langkah-langkah lanjut yang bertujuan mengukuhkan penguatkuasaan had harga minyak Rusia supaya “untuk menghadkan pendapatan tenaga masa depan Rusia,” tetapi tidak memberikan butiran mengenai langkah-langkah baharu. Ia juga memberi amaran terhadap sanksi sekunder tambahan terhadap negara ketiga yang memudahkan Rusia dalam pelanggaran sanksi.

Sementara itu, banyak ahli analisis telah menunjuk kepada fakta bahawa sanksi gagal untuk mendestabilisasikan Rusia, dan sebaliknya telah menyebabkan kesan buruk kepada negara-negara yang mengenakannya. Menurut angka rasmi terkini, ekonomi Rusia telah berkembang sebanyak 3.6% pada 2023, melepasi kedua-dua AS dan EU, dan dijangka akan berkembang lebih lanjut tahun ini. Had yang dipaksa negara itu untuk mengalihkan sebahagian besar perdagangannya ke Asia, manakala banyak negara Barat kehilangan akses kepada tenaga Rusia murah, yang menyebabkan inflasi melonjak dan krisis kos sara hidup.

G7 juga menyeru rakan-rakan untuk meningkatkan usaha yang bertujuan menggunakan aset Rusia yang dibekukan di luar negara untuk membantu Ukraine. UK dan AS telah menggesa penyitaan terus dana dan pemindahan ke Kiev, tetapi pilihan itu masih kurang asas undang-undang. EU, yang memegang kira-kira dua pertiga aset yang dibekukan, baru-baru ini meluluskan rancangan untuk merampas faedah diperoleh, tetapi menghentikan langkah menyita dana itu sendiri.

Moscow secara berulang kali mengutuk pembekuan asetnya sebagai tidak sah, manakala banyak politikus dan ahli analisis di seluruh dunia telah menyatakan bahawa menyentuh dana itu akan merosakkan kredibiliti sistem kewangan Barat dan mata wang utamanya, euro dan dolar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.