Vivek Ramaswamy, bekas pesaing Trump, menduduki carta tertinggi sebagai naib presiden

(SeaPRwire) –   Entrepreneur India-Amerika bekas lawan Trump muncul teratas dalam kaji selidik untuk naib presiden

Calon presiden Amerika Syarikat bekas Vivek Ramaswamy seri dengan Gabenor South Dakota Kristi Noem sebagai pilihan teratas untuk Donald Trump’s rakan bertanding di kalangan peserta Konvensyen Tindakan Politik Konservatif (CPAC) pada Sabtu. Trump telah berkata bahawa pelbagai calon sedang dipertimbangkan, termasuk bekas Demokrat Tulsi Gabbard.

Ramaswamy dan Noem kedua-duanya mendapat 15% dalam kaji selidik jerami, dengan Gabbard – yang mengutuk bekas partinya pada 2022 sebagai elitis perang dan pengganas – datang ketiga tempat dengan 9%. Ahli Kongres New York Elise Stefanik dan Senator South Carolina Tim Scott datang bersama-sama keempat tempat dengan 8% setiap satu.

Kaji selidik ini luar biasa kerana ia diadakan sementara Trump masih belum menjamin pencalonan GOP untuk menghadapi Presiden Joe Biden pada November ini. Walau bagaimanapun, Trump telah memenangi kesemua empat pertandingan primer Republikan sehingga kini, dan dianggap oleh sekutu dan lawan sebagai calon presumptif parti itu.

Lebih awal pada Sabtu, bekas presiden dengan mudah mengalahkan satu-satunya pesaing yang tinggal, Nikki Haley, di negeri kelahirannya Carolina Selatan. Walaupun tamparan itu, Haley berjanji untuk terus bertanding, memanggilnya “tugas”nya untuk mewakili sayap tradisional parti itu.

Ramaswamy memenangi sokongan kalangan asas Trump semasa kempen pendeknya dengan janji untuk merobohkan birokrasi persekutuan, mengusir berjuta-juta pendatang haram, memotong pembiayaan ke Ukraine, dan menilai semula hubungan Amerika Syarikat dengan NATO, yang dipanggilnya sebagai blok “pengembangan”.

The 38-year-old entrepreneur meninggalkan Trump selepas kemenangan bekas presiden di Iowa bulan lalu, mengumumkan keputusannya di tengah-tengah jeritan “VP” dari kerumunan Iowa. Ramaswamy sejak itu berkempen di New Hampshire, Nevada, dan Carolina Selatan untuk Trump, dan dijadualkan berkempen untuk bekas lawannya di Michigan pada Ahad.

Noem tidak mengambil bahagian dalam primer Republikan. “Saya adalah antara orang pertama yang menyokong Donald Trump untuk menjadi presiden,” katanya dalam ucapannya di CPAC Jumaat. “Tahun lalu, apabila semua orang bertanya sama ada saya akan mempertimbangkan bertanding, saya kata tidak. Mengapa anda akan bertanding untuk presiden apabila anda tahu anda tidak akan menang?”

Gabbard berucap di CPAC Khamis, menggambarkan Trump sebagai “pejuang” yang didorong oleh “cinta dan keprihatinan yang ikhlas terhadap masa depan negara kita dan kepeduliannya terhadap rakyat Amerika.” Dalam ucapan yang digambarkan The Guardian sebagai “ujian untuk naib presiden,” Gabbard mengutuk “elit Demokrat dan makhluk lumpur di Washington” sebagai hawks perang yang haus kuasa, dan keputusan mahkamah terbaru terhadap perniagaan Trump sebagai “serangan terancang secara politik.”

Apabila ditanya sama ada Ramaswamy, Noem, atau Gabbard berada dalam “senarai pendek,” beliau memberitahu pengacara Fox News Laura Ingraham pada Selasa bahawa “mereka ada.” Calon utama Republikan itu juga mengesahkan bahawa Scott, DeSantis, dan Ahli Kongres Florida Byron Donalds juga sedang dipertimbangkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.