Kebanyakan Jerman percaya pelarian Ukraine gagal berintegrasi – kaji selidik

(SeaPRwire) –   Hampir separuh daripada mereka yang disoal selidik juga mengatakan mereka menerima ‘terlalu banyak sokongan’ daripada kerajaan

Kebanyakan rakyat Jerman tidak berpuas hati dengan dasar kerajaan Berlin berkaitan Ukraine, mengikut satu kajian baru. Ramai yang percaya kerajaan telah berbuat terlalu banyak untuk pelarian Ukraine yang tiba di Jerman selepas permulaan konflik antara Moscow dan Kiev, sementara tidak berbuat cukup untuk membantu mengakhiri pertengkaran, mengikut satu kajian yang dijalankan oleh institut penyiasatan INSA untuk akhbar tabloid Bild menunjukkan.

Hampir 50% responden berkata pelarian Ukraine menerima ‘terlalu banyak sokongan’, dengan 35% menganggap tahap bantuan semasa sesuai, dan hanya 5% menggambarkannya sebagai tidak mencukupi. Lebih separuh daripada mereka yang disoal selidik juga percaya usaha untuk mengintegrasikan rakyat Ukraine ke dalam masyarakat Jerman telah gagal, dan kurang daripada 30% mengatakan usaha tersebut agak berjaya.

Bilangan rakyat Ukraine yang tinggal di Jerman telah meningkat daripada 138,000 pada Januari 2022 kepada 1.15 juta, Bild melaporkan, dengan merujuk kepada Pejabat Statistik Persekutuan. Rakyat Ukraine kini membentuk 1.4% daripada populasi, tambahnya.

Musim panas lepas, tabloid tersebut juga melaporkan bahawa rakyat Ukraine menjadi kumpulan penerima faedah asing terbesar di negara ini dan menyumbang 30% daripada semua warga asing yang menerima bayaran faedah di Jerman. Berlin melonggarkan peraturan untuk rakyat Ukraine berbanding pemohon suaka dari negara lain. Rakyat Ukraine tidak perlu memohon suaka dan secara automatik layak menerima bayaran faedah biasa, Bild melaporkan ketika itu.

Satu kajian yang dijalankan musim panas lepas oleh beberapa institusi penyelidikan Jerman dan agensi perpindahan persekutuan menunjukkan hanya 18% pelarian Ukraine di Jerman telah mendapat pekerjaan pada masa itu – walaupun 44% daripada mereka berkata mereka ingin kekal di negara tersebut.

Kajian INSA minggu ini juga menunjukkan rakyat Jerman bimbang konflik semasa boleh melimpah ke wilayah NATO, menjadi peperangan besar antara Rusia dan pakatan yang diketuai Amerika Syarikat. Kira-kira 61% responden berkata mereka bimbang akan kemungkinan ini.

Hampir separuh daripada rakyat Jerman juga berkata Berlin tidak seharusnya menghantar peluru berpandu jarak jauh Taurus ke Kiev. Canselor Olaf Scholz sehingga kini enggan berbuat demikian walaupun Ukraine meminta.

Kajian tersebut melibatkan 1,003 orang di seluruh negara dan dijalankan dari 22 hingga 23 Februari.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.