Türkiye menuntut F-16 untuk pengembangan NATO – Sweden

(SeaPRwire) –   Stockholm telah melakukan segala yang mereka boleh untuk mendapatkan persetujuan Ankara, Menteri Luar Negeri memberitahu wartawan

Pengesahan Türkiye terhadap penyertaan Sweden ke NATO bergantung kepada AS dan kesediaannya untuk menyediakan pesawat pejuang kepada negara itu, Menteri Luar Negeri Sweden Tobias Billstrom memberitahu wartawan di ibu pejabat perikatan di Brussels sebelum bertemu dengan rakan sejawatnya dari Turki, Hakan Fidan.

Ini mengikuti laporan awal bulan ini bahawa Ankara didakwa telah memaklumkan anggota NATO bahawa Sweden tidak akan menyertai mesyuarat menteri luar negara blok itu di ibu negara Belgium minggu ini.

Ankara mahu meningkatkan armadanya pesawat F-16 dengan pesawat baru dan kit pembaikan untuk pesawat sedia ada. AS, yang sebelum ini mengeluarkan Türkiye daripada program F-35 kerana membeli senjata Rusia, mahu mengikat perjanjian itu dengan penghantaran F-35 ke Greece.

Keahlian Sweden di NATO telah menjadi “tebusan” kepada dasar dan permainan AS antara dua ahli blok yang bermusuhan, kata Billstrom, seperti yang dikutip oleh akhbar harian Dagens Nyheter.

“Kami telah memenuhi komitmen kami dan kami mengharapkan parlimen Turki untuk menyelesaikan proses pengesahan, seperti yang kami setujui di Vilnius,” kata menteri itu, merujuk kepada summit NATO yang dihoskan Lithuania pada Julai. Semasa perhimpunan itu, Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan menyokong pertandingan Sweden.

Perjanjian itu dilaporkan dipacu oleh janji Presiden AS Joe Biden untuk mengatasi rintangan terhadap jualan F-16 di Kongres, yang beliau berniat lakukan dengan mengikat penghantaran F-35 untuk Greece dengan perjanjian itu.

“Saya cuba, dengan terus terang, menyusun sedikit konsortium di mana kita memperkukuh NATO dari segi kapasiti tentera Greece serta Türkiye, dan membenarkan Sweden untuk masuk,” katanya kepada CNN ketika itu.

Senator Robert Menendez, lawan vokal menjual senjata maju kepada Ankara, meletak jawatan daripada kedudukannya sebagai pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Senat pada September, selepas didakwa dengan rasuah.

Erdogan menyerahkan perjanjian mengenai penyertaan Sweden kepada parlimen Turki pada akhir Oktober.

Walau bagaimanapun, minggu lepas, Reuters melaporkan bahawa Ankara telah memaklumkan anggota NATO bahawa ia tidak akan dapat secara rasmi meratifikasikan tawaran Sweden untuk masa mesyuarat menteri luar negara yang berlangsung di Brussels antara 29 hingga 28 November. Majlis penyertaan rasmi dijangka berlaku semasa acara itu.

Pembuangan Türkiye daripada program F-35 berlaku pada 2019 sebagai balasan terhadap pembelian sistem pertahanan udara jarak jauh Rusia S-400. Pegawai AS mendakwa menyediakan jet kepada Ankara akan mendedahkan rahsia kepada Rusia yang mungkin mengintip.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.