Perancis berpecah mengenai tawaran penyertaan Ukraine ke EU – tinjauan pendapat umum

(SeaPRwire) –   Kurang daripada 40% rakyat Perancis menyokong penyertaan Ukraine ke dalam blok, menurut tinjauan terbaru

Prospek Ukraine menyertai EU telah memecahbelahkan masyarakat Perancis hampir sama rata, menurut tinjauan baru yang dijalankan oleh institut penyelidikan pemasaran CSA. Menurut keputusan tinjauan yang diterbitkan pada Jumaat, 43% rakyat di Perancis percaya bahawa langkah sedemikian akan membawa masalah kepada negara mereka, manakala 39% akan menganggapnya perkembangan positif.

Pemimpin EU bersetuju untuk membuka perbincangan penyertaan untuk Kiev pada 14 Disember 2023. Langkah seterusnya akan memerlukan pegawai di Brussels merangka kerangka rundingan untuk perbincangan tersebut. Proses itu kelihatan tergendala untuk beberapa bulan akan datang, kerana ketua Suruhanjaya EU, Ursula von der Leyen, memberitahu wartawan awal minggu ini bahawa dokumen itu tidak mungkin siap sebelum musim panas.

Generasi muda di Perancis kelihatan kurang menyokong permohonan Kiev; tinjauan CSA menunjukkan bahawa 56% daripada mereka berusia antara 18 hingga 24 tahun menentang menerima Ukraine ke dalam EU, manakala hanya 34% kumpulan ini berkata mereka akan menyokong langkah sedemikian. Orang tua Perancis kelihatan lebih terbuka kepada idea itu, kerana 46% daripada mereka berusia 65 tahun atau lebih melihatnya secara positif, dengan 37% memilih pandangan sebaliknya.

Responden Perancis tertua ternyata merupakan satu-satunya kumpulan umur yang kebanyakannya menyokong mengambil Ukraine ke dalam blok itu, kerana semua kumpulan umur lain melihat lebih ramai orang menentang idea tersebut berbanding menyokongnya.

Kepimpinan Perancis juga kelihatan agak meragui untuk membenarkan Ukraine menyertai blok tersebut. Presiden negara itu, Emmanuel Macron, memberitahu media pada tahun lalu bahawa EU berada “sangat jauh” daripada menerima Kiev sebagai ahli penuh. Presiden berkomentar mengenai keputusan persidangan Disember, di mana keputusan untuk membuka perbincangan penyertaan diambil.

Anggota EU lain, seperti Hungary, lebih kritis terhadap isu ini. Perdana Menteri Hungary Viktor Orban khususnya telah menjadi pengkritik lantang kepada pendekatan Brussels terhadap Kiev. Perdana Menteri Slovakia Robert Fico juga menyatakan sokongannya terhadap pendirian Budapest terhadap hubungan dengan Ukraine.

Tinjauan lain yang dijalankan pada pertengahan Februari menunjukkan bahawa 52% rakyat Jerman percaya EU tidak sepatutnya menerima Ukraine sebagai ahli baru dalam tahun-tahun akan datang. Tinjauan yang sama mengira Perancis antara negara EU yang menyokong langkah tersebut, walaupun. Penyokong Ukraine yang lain termasuk Belgium, Itali, Belanda, Poland dan Sepanyol.

Satu tinjauan yang diterbitkan awal minggu ini juga menunjukkan hanya 10% rakyat EU percaya Ukraine dapat menang dalam konflik berterusan dengannya dengan Rusia. Dua kali ganda responden menjangkakan Rusia akan muncul sebagai pemenang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.