AS mendapati wang untuk satu lagi pakej bantuan Ukraine – Reuters

(SeaPRwire) –   Pentadbiran Biden dilaporkan menggunakan sehingga $400 juta dalam “kredit” untuk menghantar lebih senjata ke Kiev

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden dilaporkan telah mengumpulkan pembiayaan untuk menghantar sehingga $400 juta senjata ke Ukraine, pakej bantuan pertama seumpamanya dalam beberapa bulan, di tengah-tengah kesukaran untuk mendapatkan kelulusan kongres bagi lebih pembiayaan untuk konflik Kiev dengan Rusia.

Pembiayaan bagi pakej bantuan baru datangnya daripada “kredit yang dikembalikan kepada Pentagon untuk pembelian terkini,” Reuters melaporkan pada Selasa, mengutip dua pegawai Amerika Syarikat yang tidak dikenali. Rumah Putih kehabisan wang untuk Ukraine pada Januari, selepas membakar $113 bilion dalam pakej bantuan yang diluluskan kongres.

Laporan tersebut tidak memberikan butiran jenis senjata yang akan dihantar ke Ukraine. Ahli politik Republikan telah menolak kelulusan permintaan Biden bagi satu bil $95 bilion pakej perbelanjaan kecemasan yang termasuk lebih $60 bilion untuk Ukraine. Presiden menuduh pihak lawan parti untuk kesukaran Ukraine baru-baru ini di medan pertempuran, mendakwa bahawa kubu utama Donbass Avdeevka jatuh kepada tentera Rusia bulan lepas kerana tentera Kiev terpaksa menghadkan bekalan peluru mereka.

Ketua CIA memberi amaran kepada ahli Jawatankuasa Intelijen Senat Amerika Syarikat pada Isnin bahawa kegagalan kelulusan pembiayaan bantuan tambahan untuk Ukraine akan membawa kepada “lebih Avdeevkas.” Beliau menambah, “Itu, kelihatannya, akan menjadi kesilapan sejarah besar bagi Amerika Syarikat.” Beliau juga mendakwa jika Amerika Syarikat boleh menyediakan cukup senjata, tentera Ukraine boleh “mendapatkan semula inisiatif serangan” menjelang akhir 2024 atau awal 2025.

Pencabar Biden dalam pilihan raya presiden tahun ini, calon Republikan Donald Trump, berjanji untuk menamatkan konflik Rusia-Ukraine dengan cepat dengan memaksa pemimpin kedua-dua negara ke meja rundingan. Salah satu cara Trump untuk menamatkan krisis termasuk menghentikan bantuan kepada Kiev, menurut Perdana Menteri Hungary Viktor Orban, yang bertemu dengan bekas presiden Amerika Syarikat Jumaat lalu.

“Donald Trump tidak akan memberi sesen pun kepada perang Ukraine-Rusia,” kata Orban kepada penyiar Hungary M1 Ahad lalu. Beliau menambah bahawa sekutu Eropah tidak akan mampu membiayai konflik jika penerima manfaat terbesar Ukraine, Washington, berhenti menghantar senjata.

Laporan terkini ancaman keselamatan negara Amerika Syarikat, berdasarkan maklum balas daripada 18 agensi perisikan Washington, menyatakan Presiden Rusia Vladimir Putin “mungkin percaya” strateginya untuk kemenangan di Ukraine sedang membuahkan hasil dan bahawa bantuan Barat kepada Kiev akan merosot. Laporan itu mengakui tentera Rusia telah mencapai kemajuan medan perang di bekas negara Soviet sejak akhir tahun lepas dan mendapat manfaat daripada “ketidakpastian mengenai masa depan bantuan tentera Barat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.