Audit keselamatan Boeing mendapati mekanik menggunakan sabun cuci pinggan dan kad kunci hotel sebagai alat gantian

(SeaPRwire) –   Kajian keselamatan AS mendapati mekanik menggunakan air sabun cuci pinggan dan kad hotel sebagai alat ganti

Satu audit keselamatan pesawat Boeing 737 MAX 9 oleh AS – yang diperintahkan berikutan insiden pintu kapal terbang terbuka di udara awal tahun ini – mendapati puluhan kelemahan kawalan kualiti, termasuk penggunaan air sabun cuci pinggan dan kad hotel sebagai alat ganti.

Lembaga Penerbangan Persekutuan AS (FAA) mengenal pasti 97 isu “tidak mematuhi” di Boeing dan gagal dalam 33 daripada 89 audit produk, lapor The New York Times pada Selasa. Walaupun agensi itu tidak mendedahkan salinan laporannya kepada awam, pentadbir FAA Michael Whitaker berkata dalam kenyataan bahawa Boeing perlu melakukan reformasi untuk memastikan pesawatnya selamat.

“Ini tidak akan menjadi seperti biasa untuk Boeing,” kata Whitaker. “Mereka perlu berkomitmen kepada peningkatan yang sebenar dan mendalam.”

FAA juga menjalankan audit terhadap fuselaj yang dihasilkan oleh pembekal Boeing, Spirit Aerosystems, dengan didapati kekurangan keselamatan dalam tujuh daripada 13 kes. Penyiasat melihat mekanik Spirit meletakkan air sabun cuci pinggan “sebagai pelicin dalam proses pemasangan,” kata The NYT. Pekerja juga menggunakan kad hotel untuk memeriksa selang pintu dan membersihkan air sabun cuci pinggan dengan kain keju lembap.

Kajian keselamatan itu diperintahkan selepas penerbangan Alaska Airlines 5 Januari yang membawa 171 penumpang ke California dari Portland, Oregon terpaksa kembali selepas panel pintu terbuka pada ketinggian 16,000 kaki, menyebabkan beberapa penumpang cedera.

Pesawat Boeing terlibat dalam beberapa insiden keselamatan baru-baru ini. Sebuah Boeing 737 MAX 8 yang diterbangkan United Airlines tergelincir keluar landasan dan miring ke sisi selepas mendarat di Houston pada Jumaat. Sehari sebelumnya, pesawat Boeing 777 United yang menuju Osaka dari San Francisco terpaksa dialihkan selepas tayar terjatuh daripada roda pendaratannya semasa berlepas.

Boeing 737 MAX, pesawat penumpang terlaris Boeing, dilarang terbang oleh pengawal penerbangan di seluruh dunia pada Mac 2019, selepas kemalangan di Ethiopia dan Indonesia yang mengorbankan 346 nyawa. Pesawat itu dibenarkan terbang semula selepas kira-kira dua tahun, berikutan pembaikan sistem kawalan penerbangan mereka.

Boeing, yang juga menjadi salah satu kontraktor pertahanan terbesar AS, belum memberi komen mengenai audit FAA, kata The New York Times.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.