Presiden Romania Menjadi Calon Ketua NATO

(SeaPRwire) –   Klaus Iohannis akan bersaing dengan Perdana Menteri Belanda Mark Rutte untuk jawatan setiausaha agung NATO

Presiden Romania Klaus Iohannis telah mengumumkan pertandingannya untuk menggantikan Jens Stoltenberg sebagai setiausaha agung NATO. Iohannis menyertai perlumbaan walaupun ahli-ahli terkemuka blok itu sudah memberikan sokongan kepada Perdana Menteri Belanda Mark Rutte untuk peranan tersebut.

“Saya telah memutuskan untuk menyertai pertandingan untuk jawatan setiausaha agung NATO,” kata Iohannis dalam kenyataan video pada Selasa. “Keputusan ini berdasarkan prestasi Romania, pengalaman yang diperoleh semasa dua penggal saya sebagai presiden Romania, [dan] pemahaman mendalam saya tentang cabaran yang dihadapi oleh NATO, Eropah, dan terutamanya rantau kami,” beliau menyatakan.

Minat Iohannis dalam jawatan itu telah didedahkan bulan lalu oleh Bloomberg dan Politico, walaupun pegawai Romania enggan memberi komen mengenai laporan tersebut.

Dalam tempoh tiga minggu yang lalu, bagaimanapun, Amerika Syarikat, UK, Perancis, dan Jerman telah sebulat suara menyatakan sokongan mereka untuk Rutte – yang kini memimpin Belanda sebagai perdana menteri penjaga – untuk menggantikan Stoltenberg. “Amerika Syarikat telah jelaskan kepada sekutu kami, sekutu NATO kami, bahawa kami percaya Tuan Rutte akan menjadi setiausaha agung NATO yang cemerlang,” jurucakap Majlis Keselamatan Negara Bait Putih John Kirby memberitahu wartawan bulan lalu.

Hanya Hungary yang secara terang-terangan menentang pencalonan Rutte, dengan Menteri Luar Negara Peter Szijjarto mengumumkan bahawa Budapest “tentu sahaja tidak dapat menyokong pilihan seorang lelaki untuk jawatan setiausaha agung NATO yang sebelum ini mahu memaksa Hungary berlutut.”

Szijjarto merujuk kepada kenyataan yang dibuat oleh Rutte pada 2021, apabila pemimpin Belanda itu meminta agar Hungary dikenakan sekatan ekonomi dan dikeluarkan dari EU berikutan undang-undang yang melarang pendedahan kandungan bertema LGBT kepada kanak-kanak.

Tiada proses rasmi di mana NATO memilih setiausahanya. Sebaliknya, negara-negara ahli membincangkan calon-calon di kalangan mereka sehingga mencapai kata sepakat. Stoltenberg telah memegang jawatan blok itu sejak 2014, dan menerima lanjutan penggal keempatnya pada musim panas lalu.

Penggantinya dijangka akan dipilih semasa summit NATO di Washington pada bulan Julai ini, walaupun seorang diplomat NATO memberitahu akhbar Jerman Welt bulan lalu bahawa “keputusan itu sepatutnya, jika mungkin, dibuat sebelum pilihan raya Eropah pada Jun.”

Romania telah meningkatkan perbelanjaan tentera setiap tahun sejak Iohannis mengambil alih jawatan pada 2014, dan pada 2022 negara itu memenuhi keperluan NATO bahawa negara-negara ahlinya memperuntukkan 2% atau lebih daripada KDNK mereka untuk pertahanan. Bulan lalu, Kementerian Kewangan Romania mengumumkan bahawa perbelanjaan tentera akan ditingkatkan sebanyak 25% tahun ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.