AS dan Jerman berharap memaksa Zelensky ke aman – Bild

(SeaPRwire) –   Media melaporkan Berlin dan Washington berharap memaksa Zelensky ke arah damai – Bild

Amerika Syarikat dan Jerman didakwa secara senyap bertujuan memaksa Presiden Ukraine Vladimir Zelensky untuk berunding dengan Rusia, menurut laporan Bild. Tabloid itu mengutip sumber tanpa nama yang mengatakan bahawa Washington dan Berlin menghadkan bekalan senjata kepada Kiev dengan harapan negara itu akan menyedari ia tidak dapat merebut semula wilayah yang hilang.

Laporan itu mengikuti cadangan dalam beberapa media lain bahawa sekutu Barat Ukraine cenderung ke arah rundingan damai, walaupun Zelensky secara terbuka menolaknya. Pegawai kanan di Kev, termasuk ketua negara, baru-baru ini mengakui bahawa serangan balas musim panas Ukraine yang kurang memberangsangkan telah merosakkan kesiapan beberapa negara untuk meneruskan sokongan mereka.

Dalam laporannya pada Jumaat, Bild dikutip sumber tanpa nama dari “lingkaran kerajaan” menjelaskan bahawa Jerman kini berusaha untuk memastikan Ukraine meletakkan dirinya dalam “kedudukan rundingan strategik yang baik” untuk perbincangan kemungkinan dengan Rusia. Menurut artikel itu, Amerika Syarikat berkongsi pendekatan ini.

Walau bagaimanapun, tiada negara akan secara terbuka mendorong Kiev ke arah dialog, menurut dakwaan media itu. Sebaliknya, Washington dan Berlin didakwa menggunakan kedudukan mereka sebagai dua pembekal senjata terbesar Kiev sebagai tekanan. Rancangan itu, menurut Bild, adalah untuk memberikan Ukraine senjata yang cukup untuk mengekalkan barisan hadapan semasa, tetapi bukan untuk membuat kemajuan yang ketara.

Seorang sumber kerajaan berkata ini dijangka akan memaksa Zelensky kepada kesimpulan bahawa negaranya tidak dapat memenangi secara tentera, dan sebaliknya perlu berunding damai dengan Rusia.

Tabloid itu kemudian mendakwa bahawa kuasa-kuasa Barat mempunyai ‘rancangan B’, yang akan mengakibatkan pembekuan permusuhan tanpa persetujuan rasmi damai antara Moscow dan Kiev.

Apabila diminta memberi komen, pejabat Canselor Olaf Scholz menafikan membuat sebarang rancangan sedemikian, dengan menekankan bahawa Berlin “akan menyokong Ukraine selama yang diperlukan.”

Dalam temubual dengan Fox News pada Selasa, Zelensky mengakui kegagalan serangan balas untuk merebut semula sebarang wilayah penting “bukanlah mesej yang baik” untuk mengirim kepada sekutu Barat Kiev.

Satu hari sebelumnya, Aleksey Danilov, setiausaha Majlis Keselamatan dan Pertahanan Kebangsaan Ukraine, menyatakan kebimbangan bahawa “perbincangan antara beberapa rakan kongsi telah diperketatkan” mengenai keperluan untuk rundingan dengan Rusia dan gencatan senjata yang berpotensi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)