Pergaduhan berlaku antara penunjuk perasa pro-raja dengan pihak polis di sebuah negara Asia

(SeaPRwire) –   Beberapa perdemo dan pegawai penguatkuasaan undang-undang dilaporkan cedera semasa kekacauan di ibu negara Nepal

Polis menggunakan tongkat, gas pemedih mata dan meriam air untuk mengawal penyokong dua kumpulan pembangkang yang membantah kerajaan di ibu negara Nepal, Kathmandu pada Khamis.

Kira-kira 9,000 perdemo diketuai oleh usahawan Durga Prasai turun ke jalan raya untuk mendorong pemulihan pemerintahan beraja dan negara Hindu di negara Himalaya itu, Kathmandu Post melaporkan, dengan mengutip anggaran pihak berkuasa keselamatan.

Serentak, kira-kira 7,000 perusuh menyokong Pertubuhan Belia Nepal (YON) yang bersekutu dengan Parti Komunis turut sertai protes untuk menuntut perletakan jawatan kerajaan PM Pushpa Kamal Dahaland dan menghentikan rasuah.

Polis, yang diberi tugas mencegah perdemo daripada memasuki pusat Kathmandu, menggunakan kekerasan selepas berlaku pergaduhan antara ahli dua pihak. Pegawai tempatan berkata kira-kira 10,000 anggota polis dikerahkan di ibu negara untuk mengekalkan ketenteraman. Sumber kerajaan memberitahu Indian Express bahawa tentera juga bersedia, tetapi campur tangan akhirnya tidak diperlukan.

“Polis hanya cuba mengawal kerumunan anarki yang besar,” kata Jitendra Basnet, pegawai tertinggi pentadbiran bandaraya Kathmandu kepada Reuters.

Semasa perhimpunan itu, ahli kumpulan yang diketuai oleh Durga Prasai mengibarkan bendera kebangsaan. Mereka menjerit slogan menyokong Raja Gyanendra yang lalu, yang digulingkan akibat protes besar-besaran pada tahun 2006. “Kami cintakan raja dan negara kami lebih daripada nyawa kami. Kembalikan pemerintahan beraja. Mansuhkan republik,” jerit orang ramai.

Prasai kemudian berkata bahawa perhimpunan itu adalah “pemberontakan massa rakyat terhadap sistem semasa.” Ahli politik pro-monarki itu mendesak perdana menteri untuk “menyerah diri di hadapan rakyat dan mengikut kehendak mereka tentang jenis sistem politik yang harus diambil negara ini.” Beliau juga menyerang ketua Parti Komunis, Khadga Prasad Sharma Oli, dengan berkata bahawa “kami membantah penjarahan dan penggelapan oleh pemimpin politik.”

Kathmandu Post menyatakan polis dengan mengatakan enam perdemo, dua anggota polis dan “lapan orang lain” cedera akibat kekacauan itu. Prasai dilaporkan memberitahu sidang akhbar bahawa sebanyak 26 perdemo cedera.

Pada Jumaat, polis menangkap “skor” penyokong usahawan itu kerana menganjurkan perhimpunan di tempat awam tanpa kebenaran pentadbiran tempatan. Akhbar Nepal menambah bahawa sehingga kini 74 orang telah ditahan.

Nepal menyaksikan kestabilan yang sedikit sejak ia secara rasmi membubarkan pemerintahan berajanya pada tahun 2008 dan menjadi demokrasi. Dalam tempoh 15 tahun kebelakangan ini, kerajaan berubah kira-kira 12 kali di negara berpenduduk 30.5 juta itu, menghalang pembangunan ekonominya dan memaksa jutaan belia mencari kerja di luar negara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)