Wartawan BBC menuduh penyiar itu ‘berat sebelah’ – Al Jazeera

(SeaPRwire) –   Pekerja telah dilaporkan menuduh syarikat British melaporkan penderitaan awam Palestin

Wartawan BBC menuduh penyiar British memberi liputan yang tidak adil terhadap konflik Israel-Palestin dan permusuhan di Gaza, Al Jazeera melaporkan pada Khamis. Presiden Israel Isaac Herzog sebelum ini telah memanggil liputan “mengerikan” dalam serangan lisan dari pihak lain.

Dalam surat 2,300 perkataan yang dikutip oleh Al Jazeera, lapan wartawan UK yang bekerja untuk BBC menuduh majikan mereka gagal melaporkan cerita dengan tepat kerana “kekurangan penglibatan kritikal dengan dakwaan Israel” tentang konflik itu.

Mereka membantah bahawa istilah seperti “pembunuhan beramai-ramai” dan “kekejaman” hanya digunakan untuk menggambarkan jenayah kumpulan militan Hamas. BBC menggambarkan Hamas sebagai “satu-satunya pemantik dan pelaku keganasan di rantau ini,” yang “tidak tepat,” katanya.

Mangsa Israel dan Palestin tidak diperlakukan sama oleh BBC juga, surat itu mendakwa, menekankan bahawa “liputan kemanusiaan terhadap awam Palestin kurang” di platform mereka.

“Ia terutamanya dalam beberapa minggu terakhir – apabila kematian awam meningkat secara mendadak dan selera negara-negara Barat terhadap serangan Israel merosot – bahawa BBC telah berusaha lebih untuk memanusiakan awam Palestin,” kata mesej itu.

“Bagi banyak orang, ini terlalu sedikit dan terlalu lambat, dan menunjukkan bahawa kedudukan yang diambil oleh kerajaan di UK dan AS mempunyai pengaruh yang berlebihan terhadap liputan,” ia menambah.

BBC tidak memberikan konteks mengenai latar belakang krisis semasa, termasuk “75 tahun pendudukan, Nakba, atau nisbah kematian tidak simetri selama dekad,” surat itu menekankan. Nakba, atau bencana, adalah apa yang dipanggil Arab terhadap pengusiran paksa dan pembunuhan orang Palestin pada tahun 1940-an, yang membuka jalan kepada penubuhan Israel.

Al Jazeera tidak mendedahkan nama wartawan untuk melindungi mereka daripada membalas.

Israel melancarkan serangan besar-besaran ke atas Gaza selepas serangan 7 Oktober oleh Hamas, yang mendakwa lebih 1,200 nyawa, menurut pegawai Israel. Jumlah kematian di pihak Palestin kini melebihi 14,800, menurut pegawai di Gaza, selain lebih 200 dilaporkan terbunuh di Tebing Barat.

Dari hari-hari awal krisis, BBC telah dilanda aduan. Lebih 1,500 tiba menjelang pertengahan Oktober, kira-kira 50-50 antara tuduhan bias pro-Israel dan pro-Palestin, menurut The Guardian.

Kritikan yang dibuat Herzog pada masa kira-kira sama memberi fokus kepada penggunaan bahasa neutral. Dalam temu bual dengan Daily Mail, beliau menghentam penyiar itu kerana memanggil pejuang Hamas “militan” daripada pengganas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)