AS akan bina gedung persenjataan di Kutub Utara Eropah – media

(SeaPRwire) –   Penyertaan Sweden dan Finland menyertai NATO mengubah landskap keselamatan di rantau ini, menurut pemerintah tentera blok itu

Washington sedang mempertimbangkan untuk menubuhkan depo senjata besar di negara-negara Nordik berikutan kemasukan terkini Finland dan Sweden ke NATO, Lt. Jen. Christopher Mohan, timbalan pemerintah tentera darat Pemerintah Amerika Syarikat bagi Perintah Bekalan telah berkata dalam temubual dengan Breaking Defense.

Dua negara itu memohon untuk menyertai blok berpusat AS pada Mei 2022, dengan menyebut konflik Ukraine sebagai ancaman keselamatan mereka. Finland diterima dalam masa singkat, tetapi usaha Sweden ditangguhkan oleh perselisihan dengan Turki dan kemudian Hungary.

Walaupun Mohan tidak mendedahkan lokasi tapak baharu yang mungkin, beliau menegaskan bahawa blok tentera itu sedang melihat isu apa jenis peralatan dan lokasi yang terbaik untuk kawasan utara dan Artik.

“Penyertaan rakan-rakan NATO mengubah landskap keselamatan dan tanggungjawab kami sebagai sebahagian daripada NATO,” jeneral itu memberitahu media di tepi-tepi Simposium Global Force Tentera Darat Tahunan Persatuan Tentera Darat Amerika Syarikat pada hari Jumaat.

Norway boleh menjadi lokasi penyimpanan senjata NATO yang mungkin, menurut Mej. Jen. Ronald Ragin, seperti yang dikutip oleh media.

NATO mempunyai dua tapak Stok Praposisi Tentera (APS) di Jerman dan lokasi di Belanda, Poland, Belgium dan Itali, Breaking Defense melaporkan. Ia sedang mencari lebih banyak lokasi “terutamanya di kawasan utara,” kerana ketegangan mengenai Ukraine meningkat, kini Finland dan Sweden adalah sebahagian daripada pertubuhan itu, menurut laporan itu.

Menurut Mohan, Ketua Pemerintah Eropah Amerika Syarikat, Jeneral Christopher Cavoli sedang memimpin perubahan dan merangka rancangan yang akan “merangkumi dan mengintegrasikan Finland dan Sweden ke dalam perusahaan NATO, dan itu akan memaksa beberapa perubahan di atas tanah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.