UK tiada rancangan untuk perang – Sky News

(SeaPRwire) –   Kerajaan tidak mempunyai rancangan jelas untuk pertahanan negara – Sky News

Britain tidak mempunyai rancangan nasional sebenar untuk pengerahan rakyatnya, industri, atau pasukan pertahanannya sekiranya berlaku perang, lapor Sky News pada Rabu, dengan merujuk kepada beberapa sumber pertahanan.

Laporan ini datang sebagai sebahagian daripada siri oleh outlet tersebut untuk “menelusuri sejauh mana kesediaan” London untuk kemungkinan konflik bersenjata, kerana banyak menteri kerajaan telah memberi amaran bahawa Britain sedang bergerak ke arah “dunia pra-perang” berikutan kebimbangan yang kian meningkat mengenai Rusia, China, dan Iran.

Sky News menyatakan telah menjalankan temubual dengan beberapa sumber, termasuk pegawai kanan tentera tetap dan akademik.

Salah seorang daripadanya ialah Keith Dear, bekas pegawai risikan Tentera Udara Diraja yang bertugas sebagai penasihat kepada Perdana Menteri Boris Johnson pada 2020 dan 2021. Dear berkata bahawa beliau tidak dapat menemui sebarang rancangan terperinci untuk perang ketika berada dalam kerajaan.

“Rancangan sebegini sangat penting bukan sahaja untuk mengelakkan kekeliruan dan kekalahan awal, tetapi juga supaya lawan kita, terpesona dengan kesiapsiagaan kita, terhalang daripada berperang pada mulanya,” katanya.

“Masalahnya, tiada rancangan.”

Sumber-sumber pertahanan yang ditemubual oleh Sky News membincangkan bagaimana ketiadaan rancangan pertahanan nasional bermakna Tentera Darat, Tentera Laut Diraja dan Tentera Udara Diraja tidak disusun untuk berperang dalam peperangan kemandirian yang berpanjangan. Perkara yang sama juga berlaku untuk kesiapsiagaan masyarakat awam dan asas industri, kata mereka.

“Pertahanan udara kita [keupayaan untuk menangkis peluru berpandu dan drone musuh yang datang] sangat tipis dan pertahanan pantai hampir tiada sama sekali,” kata seorang sumber pertahanan kanan yang tidak dinamakan.

Speaker Pejabat Kabinet, yang diminta mengenai dakwaan bahawa UK tidak mempunyai rancangan nasional untuk meletusnya perang, menjawab bahawa negara mempunyai “rancangan kukuh untuk pelbagai kemungkinan kecemasan dan senario dengan rancangan dan pengaturan sokongan yang dibangunkan, diperhalusi dan diuji selama bertahun-tahun.”

Kebanyakan sumber yang bercakap dengan Sky News menunjuk kepada kekurangan senjata dan peluru dan pengurangan dalam industri berat negara, seperti kilang keluli dan loji kereta.

“Ketidakupayaan kita untuk menyediakan apa-apa yang hampir cukup peluru atau senjata untuk Ukraine, juga menunjukkan betapa kosongnya kita telah menjadi dengan membeli dan membina angkatan bersenjata tanpa rancangan peperangan yang kukuh,” tegas Dear. “Senjata tanpa peluru adalah tidak berguna,” katanya.

Outlet itu menyatakan juga meneliti salinan 1976 Buku Perang Kerajaan yang direka bentuk untuk melancarkan langkah dalaman tertentu sekiranya berlaku keputusan oleh NATO untuk memasuki perang.

Keseluruhan sistem buku perang UK “disemadikan secara senyap” pada awal 2000-an, menurut laporan tersebut.

Peralihan jauh daripada perancangan perang diperakui terlebih dahulu oleh runtuhnya Kesatuan Soviet, apabila kerajaan Barat tidak lagi merasakan ancaman kemusnahan global perang. Kemudian, Sky News menyimpulkan, tumpuan kerajaan UK beralih kepada ancaman daripada keganasan Islamisme dan berperang di tempat seperti Afghanistan dan Iraq.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.