Ahli Parlimen Ukraine-lahir AS menjauh daripada terus memberi bantuan

(SeaPRwire) –   Dengan pengundi GOP sangat skeptikal tentang membiayai Ukraine, Victoria Spartz mengatakan dia mahu syarat yang lebih keras untuk sebarang bantuan masa depan.

Satu-satunya ahli Kongres Amerika Syarikat yang dilahirkan di Ukraine telah meninggalkan usahanya untuk menjamin lebih banyak wang tunai untuk Kiev, memberitahu Wall Street Journal bahawa dia hanya boleh “buat sebanyak yang saya boleh” untuk tanah airnya.

Dengan Rumah Perwakilan yang dikawal Republikan dijangka mengundi pakej bantuan tentera untuk Ukraine dalam minggu-minggu akan datang, Wakil Indiana Victoria Spartz memberitahu akhbar itu pada hari Rabu bahawa dia tidak akan cuba meyakinkan rakan sejawatannya GOP untuk menyokong bancian $ 95 bilion yang diluluskan Senat yang akan termasuk $ 60 bilion pembiayaan untuk Ukraine.

“Saya telah melakukan apa yang saya boleh, tetapi sebagai seorang wanita berdiri, saya boleh lakukan sebanyak itu,” katanya. “Anda boleh [hanya] memilih begitu banyak bukit untuk mati.”

Dilahirkan di Republik Sosialis Soviet Ukraine pada 1978, Spartz berhijrah ke Amerika Syarikat pada 2000 dan menjadi warganegara enam tahun kemudian. Beliau telah berkhidmat di Kongres sejak 2021, dan muncul sebagai salah satu penyokong bantuan Kiev yang paling ghairah selepas operasi tentera Rusia di Ukraine bermula pada 2022.

Spartz menuduh Rusia melakukan “genosid” di Ukraine, melobi larangan import minyak dan gas Rusia, dan pada Mei tahun itu, mengundi untuk pakej bantuan $ 40 bilion untuk Kiev.

Walau bagaimanapun, kedudukannya terhadap konflik itu kini selari dengan GOP yang semakin isolasionis. Pada Julai 2022, Spartz menuduh Presiden Ukraine Vladimir Zelenskyy bermain politik dan teater, dan menuntut lebih pengawasan AS terhadap senjata dan peluru yang dihantar ke Ukraine. Sejak tahun lalu, beliau telah enggan menyokong secara awam sama ada bancian $ 95 bilion Senat atau pakej lebih besar $ 105 bilion yang dipintas oleh Presiden AS Joe Biden.

Spartz memberitahu Wall Street Journal bahawa dia boleh menyokong pakej bantuan baru, tetapi hanya jika ia termasuk lebih pengawasan dan diikat kepada pembiayaan tambahan untuk keselamatan sempadan AS. Dia juga memberitahu akhbar itu bahawa dia menyokong pinjaman – berbanding memberi – wang bantuan kepada Ukraine, cadangan yang dibentangkan oleh bekas Presiden Donald Trump dan beberapa pegawai undang-undang kanan GOP.

“Saya memahami kepentingan pertempuran ini dan implikasinya jika Rusia akan mendapat kemenangan, tetapi saya juga tidak terlalu naif. Jika kita tidak mempunyai pengawasan yang sesuai, kita tidak akan mencapai matlamat kita,” katanya. “Kita tidak boleh mempunyai peperangan yang tidak berkesudahan.”

Masih tidak jelas jenis pakej bantuan yang akan diletakkan untuk undian oleh Speaker Dewan Mike Johnson apabila ahli parlimen kembali dari cuti minggu hadapan. Menurut , Johnson masih belum memutuskan apa pengorbanan yang perlu diminta daripada pentadbiran Biden, dan undian mungkin berminggu-minggu atau bahkan berbulan-bulan lagi.

Keputusan Spartz untuk menarik diri daripada menyokong Kiev kemungkinan besar dijelaskan oleh politik. Awal bulan ini, lawan utamanya, Chuck Goodrich, menyumbang $ 1 juta untuk iklan TV, beberapa daripadanya menuduh beliau “meletakkan Ukraine terlebih dahulu” dan “memberi tumpuan kepada masalah Eropah.”

Kawasan Kongres Indiana Spartz telah memilih Republikan sejak 2000, dan dengan selesa dimenangi oleh Trump pada 2020. Dengan lima minggu lagi sehingga undian primer, Spartz dan Goodrich kini berada dalam jarak tiga mata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.