Amerika Syarikat menawarkan realiti sebenar kepada Ukraine tentang NATO

(SeaPRwire) –   Ketua Jabatan Negara mengulas tentang bila Kiev mungkin akan menyertai blok tersebut

Ukraine akan menyertai pakatan tentera yang diketuai Amerika Syarikat hanya selepas ia memenuhi semua syarat dan memperoleh persetujuan setiap ahli, Sekretari Negara Amerika Syarikat Antony Blinken mengulangi pada hari Rabu apabila ditanya mengenai cadangan untuk mempercepat proses tersebut.

Blinken dan Menteri Luar Negeri Ukraine Dmitry Kuleba membuat penampilan ringkas di hadapan media di pinggir perjumpaan menteri NATO di Brussels, melukis gambaran optimistik tentang keadaan Kiev sekarang.

“Kami mengesahkan komitmen yang dibuat di Vilnius bahawa Ukraine akan menjadi ahli NATO apabila sekutu bersetuju dan syarat dipenuhi,” kata Blinken.

“Ukraine sudah berjalan dengan baik ke arah NATO, serta ke arah Kesatuan Eropah, dengan proses penyertaan, uh, bermula,” beliau tambah.

Kuleba menggambarkan perjumpaan dengan Blinken sebagai “penolakan jelas terhadap keletihan, ya jelas terhadap sokongan berterusan dan meningkat kepada Ukraine.”

Blinken mengutip kenyataan bersama dari sidang kemuncak Julai di Lithuania, yang menyatakan bahawa NATO “akan berada dalam kedudukan untuk mengeluarkan jemputan kepada Ukraine untuk menyertai pakatan itu apabila sekutu bersetuju dan syarat dipenuhi.”

Presiden Ukraine Vladimir Zelensky telah mengkritik kenyataan tersebut dengan menganggap NATO lemah dan tingkah lakunya “tanpa preseden dan absurd,” Washington.

Awal bulan ini, bekas Setiausaha Agung NATO Anders Fogh Rasmussen – kini penasihat kerajaan di Kiev – mengakui Ukraine dalam sempadan wilayah yang kini dikawalnya, dengan itu membuatnya tertakluk kepada jaminan keselamatan Artikel 5 blok tersebut.

Ketua Staf Zelensky, Andrey Yermak, tawaran Rasmussen dalam masa beberapa hari, dengan menyatakan tiada kompromi terhadap “kemerdekaan, integriti wilayah, kedaulatan” Ukraine.

Rusia telah berulang kali menyatakan dengan jelas bahawa tiada bentuk keahlian Ukraine dalam NATO akan diterima oleh Moscow. Ketua Parlimen Zelensky dan bekas ketua rundingan di Istanbul, David Arakhamia, mengakui minggu lepas bahawa Kiev konflik pada April 2022 dengan bersetuju dengan tuntutan Rusia untuk netraliti, tetapi menyatakan Barat mendesak Ukraine untuk terus berjuang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.