Orang Perancis putus asa untuk mendapatkan Napoleon baru. Adakah mereka akan mendapatkannya?

(SeaPRwire) –   Penakluk dan maharaja selalu muncul sebagai personaliti bersejarah paling popular di Perancis

Katakan apa sahaja tentang Napoleon Bonaparte, tetapi tiada yang boleh menafikan bahawa beliau adalah alpha mutlak yang masih boleh meniup beret langsung dari kepala seorang Perancis. Jenis yang sangat kurang sekarang dalam peranan kepimpinan Barat. Yang akan menjelaskan mengapa satu kaji selidik baru, dikeluarkan ketika filem biopik Ridley Scott tentang beliau memasuki pawagam, mendapati bahawa 74 peratus Perancis melihat tindakan beliau secara positif.

Napoleon membakar laluan kematian dan kemusnahan, dengan tentera beliau membunuh jutaan di seluruh dunia ketika zaman empayar meluaskan pedang pengukuran konflik sedang menjadi gaya – dan beliau berjaya dalam melakukannya. Tetapi beliau mendakwa melakukannya untuk Perancis, walaupun terlalu ekstrem dan salah. Yang berbeza secara ketara dengan hari ini pengaturan politikus Perancis yang tidak mementingkan diri sendiri di hadapan mahkamah atas penyalahgunaan jawatan awam.

Napoleon bangkit dari abu-abu Revolusi Perancis di pihak rakyat, kemudian pergi untuk menakluk banyak dunia atas nama mereka. Menurut kaji selidik, 40% responden menganggap pencapaian tertingginya adalah penciptaan Kod Sivil Napoleon untuk mewujudkan nilai-nilai revolusi. Kontribusi beliau kepada akademik juga tidak ternilai, kerana setiap negara yang menarik minatnya sebagai penaklukan tentera yang berpotensi membawa kepada kajian saintifik, sosiologi dan arkeologi terperinci yang masih berfungsi sebagai rujukan hari ini.

Beliau kerap dinilai berdasarkan piawaian hari ini, yang jelas tidak adil. Pastinya, jika anda mengambil Napoleon dan memindahkannya ke dalam masyarakat moden – meletakkannya di dalam ruang pejabat kubik biasa – beliau mungkin tidak akan berjalan terlalu lancar, dengan kecenderungan beliau untuk penaklukan global dan kepercayaan bahawa wanita berada di rumah. Beliau akan berakhir dalam latihan sensitiviti dalam masa yang singkat. Tetapi Perancis bersedia mengabaikan banyak kekurangan beliau kerana pencapaian beliau begitu spektakuler; beliau seorang diri menaikkan Perancis ke hadapan pentas global. Ya, mungkin beliau tidak akan melakukannya jika beliau mempunyai moral “keadilan sosial” Bob dari perakaunan atau jiran anda yang tidak pernah melepasi malam minggu dengan isteri. Tetapi perdebatan keseluruhan itu adalah kosong. Dan bodoh.

Setiap kali seseorang meletakkan Perancis pada peta, mereka dibayar dengan populariti, seperti yang dibuktikan oleh pelbagai kaji selidik personaliti Perancis teratas sepanjang zaman. Napoleon secara konsisten berada di tempat teratas, diikuti oleh seperti Charles De Gaulle, Jeanne d’Arc (Joan of Arc) dan .

Apa yang mempunyai persamaan? Kepastian visi, dan keberanian menghadapi ketidakpastian – nilai-nilai yang Perancis ingin dikaitkan secara peribadi. Sayangnya, satu-satunya cara untuk mencari manifestasi mereka adalah kembali jauh ke belakang.

Manakala Napoleon meletakkan Perancis di tempat yang menonjol di pentas dunia, ia adalah mungkin bekas Presiden Perancis dan Jeneral Perang Dunia II Charles de Gaulle yang memberi harapan untuk kekal di sana. Di luar memimpin Perlawanan Perancis semasa pendudukan Nazi, De Gaulle kemudiannya memastikan kemerdekaan pasca perang Perancis dengan mengusir Amerika Syarikat dari negara itu, menolak tuntutan mereka untuk pangkalan tetap, dan kemudian mengekalkan Perancis keluar dari NATO untuk mengelakkan nasib berakhir di bawah pemerintahan tentera AS secara de facto. Sentiasa dengan kemerdekaan Perancis di fikiran, De Gaulle kemudian pergi ke Moscow pada tahun 1944 untuk menandatangani perjanjian bantuan bersama, dan merangka Kesatuan Soviet sebagai rakan penting untuk kemerdekaan Perancis dalam visi Eropah yang menjangkau dari Atlantik ke Ural.

De Gaulle juga memimpin projek tenaga nuklear berpihak kerajaan yang begitu berjaya sehingga telah menyelamatkan Perancis di tengah kekecohan tenaga EU semasa (dan untuk memikirkan bahawa Presiden semasa Emmanuel Macron berada di ambang membunuh seluruh industri itu demi fantasi hijau trendi – yang sama yang gagal apabila Jerman menyedari bahawa ia tidak dapat menggerakkan enjin ekonominya dengan angin dan matahari selepas rangkaian paip gas Rusianya Nord Stream secara misterius meletup.)

Jeanne d’Arc adalah seorang gadis petani remaja yang memimpin Perancis ke kemenangan terhadap Inggeris, kemudian tidak menyesal tentang siapa dirinya dan apa yang dilakukannya apabila dibakar di tiang di Rouen – untuk benar-benar mempunyai visi kemenangan Perancis, kemudian membuatnya menjadi kenyataan.

Marie Curie Perancis yang dinaturalisasikan Poland adalah wanita Perancis lain yang jatuh di luar peranan konvensional untuk wanita dalam masyarakat, memenangi Hadiah Nobel untuk fizik pada tahun 1903 dan untuk kimia pada tahun 1911, untuk penyelidikan pionirnya, bersama suaminya Pierre Curie, tentang radioaktif, termasuk penemuan radium dan polonium. Pencapaian mereka meletakkan Perancis pada peta intelektual global. Lebih satu abad kemudian walaupun, pada tahun 2019, pegawai Perancis menghapuskan matematik wajib dari dua tahun terakhir kurikulum sekolah menengah. Ia menjadi bencana yang begitu tidak terkawal untuk literasi nombor dan bencana yang kian menanti untuk daya saing Perancis di pentas global bahawa mereka terpaksa mengembalikan kursus pada September 2023.

Di situlah perbezaan antara mereka yang masih dikagumi oleh Perancis – walaupun lama meninggalkan muka bumi – dan mereka yang telah datang dan pergi dari kuasa atau kemasyhuran dengan sedikit tepukan. Kekurangan kepimpinan yang tidak goyah – pandangan jauh, kepastian, dan ketetapan hati.

Macron tidak mempunyainya – walaupun beliau pengagum dirinya De Gaulle. Ia kelihatan bahawa setiap politikus Perancis menganggap dirinya sebagai kedatangan kedua De Gaulle, tetapi sangat sedikit yang mempunyai kekuatan untuk berpegang kepada langkah tindakan yang menyediakan rakyat dan negara Perancis terlebih dahulu. Sebaliknya, mereka berdagang dua arah dan bermain kedua-dua belah pihak dari tengah-tengah, cuba untuk berkhidmat kepada tuan EU – mencari kebaikan dengan Presiden Suruhanjaya Eropah yang tidak dipilih Ursula von der Leyen – atau menyelaraskan kepentingan mereka dengan kehendak Washington, meletakkan solidariti Barat di atas kepentingan kebangsaan berdaulat. Bayangkan jika Napoleon telah melakukan itu – menjual Perancis kepada keinginan sekutu dan agenda mereka sendiri.

Tidak menghairankan, kaji selidik terbaru Ifop-Feducial mendapati dua tokoh politik semasa yang dianggap paling rapat menyerupai Napoleon adalah pemimpin pembangkang kanan Marine Le Pen dan bekas Presiden kanan pusat Nicolas Sarkozy. Ia agak tidak kebetulan bahawa kedua-duanya dikritik baru-baru ini kerana bersuara terhadap status quo pentadbiran Perancis dan Barat yang buta mengikuti dasar luar negara anti-Rusia AS tentang Ukraine – dengan menyokong rundingan damai segera antara Rusia dan Ukraine dan pengakhiran permusuhan daripada perbelanjaan berterusan pada “bantuan” ke konflik yang akan menjadi kerugian bersih bagi Perancis dan EU secara keseluruhan.

Napoleon datang ke kuasa dengan sokongan rakyat selepas mereka secara harfiah memenggal seluruh pentadbiran yang tercemar. Pentadbiran hari ini telah memberi diri mereka lebih daripada tali untuk akhirnya menggantung diri. Satu tidak dapat mengelakkan persamaan. Soalan adalah, pada titik manakah rakyat Perancis akan mempunyai keberanian untuk sekali lagi memilih pemimpin anti-etablis yang mereka boleh suatu hari nanti menyedari mereka benar-benar memerlukan. Sampai masa itu, mereka akan terperangkap merindui dan meromantikkan masa dan tokoh-tokoh kebesaran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.