Konferens teknologi dibatalkan kerana wanita palsu

(SeaPRwire) –   Penganjur konferensi teknologi dibatalkan kerana wanita palsu

Konferensi pembangunan perisian daring DevTernity telah dibatalkan, penganjur Eduards Sizovs mengesahkan dalam emel kepada Fortune pada Isnin. Hampir separuh daripada penceramah acara itu dilaporkan menarik diri pada Isnin malam berikutan laporan bahawa konferens itu cuba memperbesarkan kredibiliti kepelbagaian dengan profil palsu wanita penceramah dan peserta.

DevTernity dan JDKon, konferens lain yang dianjurkan oleh Sizovs, kedua-duanya menampilkan wanita palsu sebagai penceramah dalam jadual yang didominasi lelaki, penyunting berita Gergely Orosz mendedahkan dalam kenyataan di X (dahulunya Twitter) pada Jumaat, menunjukkan tiga daripada empat wanita yang disenaraikan dalam program DevTernity sebenarnya tidak berucap di sana dan dua daripada mereka tidak kelihatan wujud sama sekali.

Sizovs dengan cepat mengakui membuat satu wanita, “Anna Boyko,” yang dikatakan bekerja sebagai jurutera staf di Coinbase dan penyumbang teras di Ethereum. Boyko “tidak wujud, kecuali sebagai penceramah tersenarai di konferens dalam talian terkemuka,” beliau menjelaskan, mendakwa watak itu hanya dicipta sebagai “demo persona.” Beliau mengeluarkan Boyko daripada senarai DevTernity pada Jumaat malam.

Julia Kirsina, dikatakan sebagai pengaruh yang dikenali sebagai “Coding Unicorn” di Instagram, menarik diri daripada peranannya sebagai penceramah kerana membantu menganjurkan acara itu, Sizovs mendakwa, selepas dituduh mengendalikan profil Kirsina sebagai “boneka kaki wanita.” Kritik menunjukkan bahawa kenyataan sosial media Kirsina tepat meniru Sizovs sendiri dengan beberapa sentuhan feminin stereotaip – sekurang-kurangnya satu pos menunjukkan log masuk di bawah nama pengguna Sizovs sendiri – dan menunjukkan bahawa kedua-dua latar belakang pekerjaan dan pendidikan jelas dipalsukan.

Pemrogram dan penulis Sandi Metz, wanita penceramah ketiga dalam program itu, telah menarik diri untuk “alasan peribadi,” walaupun kewujudannya dalam dunia sebenar tidak dipersoalkan. Ini meninggalkan hanya satu penceramah wanita, Kristine Howard, eksekutif hubungan pembangunan AWS, yang menarik diri daripada konferens itu berikutan kejadian dua rakan kongsi wanitanya palsu.

Sizovs meratapi bahawa “1000 acara mengejar subkumpulan wanita yang kecil” telah menghalangnya daripada memesan lebih banyak wanita. Bagaimanapun, beliau menafikan menambah senarai dengan wanita untuk “meningkatkan kepelbagaian,” menegaskan bahawa mengeluarkan Boyko, Kirsina dan Metz daripada laman sambil mencari penceramah ganti akan terlalu banyak kerja, dari segi kod.

Walaupun beliau mengakui telah “membuat kesilapan,” Sizovs bersikeras “Saya tidak berbuat apa-apa yang teruk yang perlu saya minta maaf” dalam kenyataan di X pada Sabtu. “Jumlah kebencian dan penghukuman yang saya terima seolah-olah saya telah menipu atau membunuh seseorang,” beliau membantah.

Walau bagaimanapun, siasatan Orosz menunjukkan konferens sebelum ini yang dianjurkan oleh Sizovs pada 2021 dan 2022 juga telah menampilkan wanita palsu, menimbulkan soalan mengapa beliau akan mengulangi “kesilapan” sedemikian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.