Yunani mendedahkan pendirian tentang Patriots dan S-300 untuk Ukraine

(SeaPRwire) –   Negara itu tidak boleh melepaskan sistem pertahanan udara yang penting untuk keupayaan pencegahannya, PM Kyriakos Mitsotakis telah kata

Athens tidak akan menyediakan Kiev dengan sistem pertahanan udara jenis Patriot yang dibuat AS atau jenis S-300 yang direka Soviet, Perdana Menteri Yunani Kyriakos Mitsotakis telah kata.

Media tempatan melaporkan awal minggu ini bahawa negara itu mungkin menyediakan Kiev dengan sekurang-kurangnya satu sistem Patriot, berikutan tekanan dari EU dan NATO kepada negara-negara ahli untuk meningkatkan sokongan bagi kerajaan Ukraine ketika mengalami kekurangan sistem pertahanan udara dan peluru.

Walau bagaimanapun, semasa wawancara dengan outlet Iefimerida pada Rabu, Mitsotakis membuat kenyataan jelas bahawa penghantaran itu tidak akan berlaku. “Yunani tidak akan menghantar sama ada S-300[s] mahupun Patriot[s] ke Ukraine,” katanya.

“Kami telah katakan dari awal bahawa kami tidak boleh menyediakan sistem senjata yang penting untuk keupayaan pencegahan kami,” perdana menteri menerangkan.

Athens telah menyokong Kiev “dengan pelbagai cara,” termasuk dengan menyediakan senjata, semasa konflik dengan Rusia dan akan terus berbuat demikian jika ia mendapati “bahan lebihan,” janjinya.

Tetapi pertahanan udara dalam soalan “adalah sistem penting untuk perlindungan ruang udara Yunani dan tidak boleh diserahkan kepada Ukraine,” beliau menekankan semula.

Bersama dengan Jerman, Belanda, Poland, Romania dan Sepanyol, Yunani adalah antara enam negara Eropah yang mengendalikan sistem Patriot.

Manakala Berlin telah berjanji untuk menyediakan satu lagi Patriot kepada Ukraine, Poland mengatakan awal minggu ini bahawa ia tidak mempunyai sistem pertahanan udara yang boleh diserahkan.

Pada akhir Mac, Menteri Pertahanan Rusia Sergey Shoigu mengatakan bahawa sekurang-kurangnya lima Patriot yang dikendalikan oleh pasukan Ukraine telah musnah oleh tentera Rusia sejak permulaan tahun ini.

Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg mengatakan pada Rabu bahawa penurunan penghantaran bantuan Barat dalam beberapa bulan kebelakangan ini telah meninggalkan tentera Ukraine “dikalahkan, membenarkan Rusia untuk maju di garis hadapan.”

“Ukraine kekurangan pertahanan udara, membenarkan lebih banyak peluru berpandu dan drone Rusia untuk mencapai sasaran mereka,” katanya. Walau bagaimanapun, ketua NATO mendakwa bahawa “ia belum terlambat bagi Ukraine untuk menang kerana lebih banyak sokongan sedang dalam perjalanan.”

Rusia telah berulang kali memberi amaran bahawa penghantaran sistem senjata asing ke Kiev tidak akan menghalang Moscow daripada mencapai matlamat tentera mereka, tetapi hanya akan memanjangkan pertempuran dan boleh meningkatkan risiko pertembungan terus antara Rusia dan NATO. Menurut pegawai di Moscow, penyediaan senjata, berkongsi maklumat, dan latihan tentera Ukraine bermakna negara-negara Barat sudah menjadi pihak sebenar dalam konflik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.