POLIS menggunakan taser ke atas penunjuk perasaan pro-Palestin di kolej AS

(SeaPRwire) –   Polis menggunakan gas pemedih mata untuk menyebarkan aktivis di kampus Universiti Emory

Pegawai polis di negeri Georgia, Amerika Syarikat telah menggunakan gas pemedih mata dan taser untuk menyebarkan kem pro-Palestin di kampus universiti pada hari Khamis, apabila pihak berkuasa menargetkan aktivis di kampus universiti di seluruh negara.

Pergaduhan berlaku di Universiti Emory di Atlanta, di mana aktivis – termasuk pelajar dari beberapa universiti berhampiran – telah mendirikan khemah pagi itu. Mereka berdemonstrasi menentang apa yang mereka sebut “genosid orang Palestin” oleh Israel, dan terhadap Cop City, pusat latihan polis dan bomba tempatan yang sedang dibina.

“Kami menuntut pengunduran institusi sepenuhnya dari apartheid Israel dan Cop City di semua kolej dan universiti Atlanta,” kata seorang penganjur. “Kami menduduki Emory, bukan kerana ia adalah satu-satunya institusi yang terlibat dalam genosid dan pemilitaran polis, tetapi kerana ikatannya adalah yang terkuat.”

Universiti berkata dalam kenyataan bahawa beberapa dutusan orang “menyusup” ke kampusnya, dan memberi amaran bahawa ia “tidak akan bertoleransi terhadap vandalisme atau aktiviti jenayah lain.” Anggota Polis Universiti Emory, Polis Atlanta, dan Polis Negeri Georgia telah dipanggil ke tapak kejadian, menurut media tempatan.

“Ahli masyarakat Atlanta telah diserang secara tidak berpihak hari ini dengan peluru lada, gas pemedih mata, dan taser hanya untuk tindakan berkemah di padang sekolah” dalam protes politik, kata penganjur.

Satu video didakwa dirakam di lokasi menunjukkan beberapa pegawai memegang seorang lelaki yang dicengkam, sementara salah seorang daripada mereka nampaknya menyengat kakinya dengan taser.

APD mengesahkan menggunakan “bahan kimia merengsa,” tetapi menekankan bahawa pegawainya tidak “menggunakan peluru getah,” bertentangan dengan sesetengah laporan yang beredar di talian.

Walaupun universiti pada mulanya mendakwa bahawa aktivis itu “bukan ahli masyarakat kami,” ia kemudian mengakui bahawa daripada 28 orang yang ditahan dalam serbuan itu, 20 adalah dari Emory.

Aktivis pro-Palestin menghadapi serbuan di seluruh Amerika Syarikat minggu ini. Gelombang demonstrasi kampus dipicu minggu lepas di Universiti Columbia di New York, dan menyebar ke lebih kurang 40 universiti dan kolej di AS dan Kanada, menurut NBC News. Pada hari Khamis, pihak berkuasa dilaporkan menargetkan kem di Universiti Indiana Bloomington dan Universiti Negeri Ohio.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah mengalu-alukan serbuan polis AS, menggelarkan penunjuk perasaan “mob anti-Semit” dan membandingkan mereka dengan penyokong Nazi pada tahun 1930-an.

Jonathan Greenblatt, ketua kumpulan pro-Israel Amerika Syarikat Anti-Defamation League, mendakwa dalam temubual dengan MSNBC minggu ini bahawa gelombang protes itu dianjurkan oleh “wakil kampus” Iran.

Israel menyerang Gaza pada Oktober tahun lepas sebagai membalas serangan maut oleh kumpulan Palestin Hamas, di mana 1,200 orang Israel dilaporkan terbunuh. Jumlah mangsa di enklaf itu kini melebihi 35,000, menurut pegawai Palestin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.